2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Megtartották első sajtótájékoztatójukat a tálibok Afganisztánban

Tálibok: Elkötelezettek vagyunk a nők jogai iránt, a saría rendszere alatt.

Megtartották a tálibok első sajtótájékoztatójukat Kabulban kedden – írja a BBC.

Ezt Zabihullah Mudzsahid, az iszlamista mozgalom szóvivője kezdte, aki elmondta, „ez egy büszke pillanat az egész nemzet számára”, hisz 20 év után kiűzték a külföldieket.

Meg akarunk bizonyosodni róla, hogy Afganisztán többé nem egy csatatér. Megbocsátottunk mindazoknak, akik ellenünk harcoltak”

– fogalmazott Mudzsahid.

Szóba került az is, hogy a tálibok nem akartak káoszt látni Kabulban, a fővárosban. A tálibok szóvivője szerint eredetileg az volt a terv, hogy város kapuinál megállnak, hogy „békés legyen az átmenet”, de az előző vezetés a szóvivő szerint inkompetens volt, és nem tudta garantálni a biztonságot.

Mudzsahid szerint a nemzetközi közösséggel sem akarnak rosszban lenni, nem akarnak bántani senkit. Azt azért elmondta, megvan a joguk – ahogy más országoknak is megvan – ahhoz, hogy a saját vallási alapelveik szerint éljenek.

Elkötelezettek vagyunk a nők jogai iránt a saría rendszere alatt. Vállt vállnak vetve fognak velünk dolgozni. Biztosítani szeretnénk a nemzetközi közösséget, hogy nem lesz diszkrimináció”

– mondta Mudzsahid.

 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató