2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szorul a hurok Kamu Geri és a Momentum által lesajnált ügynök nyakán

Roman Proteszevicset néhány hónappal ezelőtt vették őrizetbe Lukasenkoék. Háborús bűnős a liberálisok nagy kedvence...

Legyen intő példa: hová süllyedhet a liberális, Nyugat-barát ellenzék.

Kamu Geri egy Facebookos profilképpel állt ki a náci Protaszevics mellett:

Cseh  Katalin több bejegyzést szentelt az ügynöknek:

Donáth pedig a belarusz nagykövetségnél vergődött:

A LUGANSZKI FŐÜGYÉSZSÉG ÁTADTA A DONYECKI NÉPKÖZTÁRSASÁGNAK (DNR) A ROMAN PROTASZEVICCSEL SZEMBENI BIZONYÍTÉKOKAT

A Luganszki Népköztársaság (LNR) főügyészségének a nyomozói tovább gyűjtik annak bizonyítékait, hogy Roman Protaszevicsnek, a belorusz ellenzéki „Nexta” Telegram-csatorna volt főszerkesztőjének, illetve az „Azov” nevű, Luganszkban betiltott ukrán nacionalista csoportosulás más résztvevőinek közük van a Donbassz békés lakossága ellen elkövetett bűntettekhez.

Az elvégzett munkának köszönhetően az LNR rendvédelmi szerveinek sikerült elegendő, cáfolhatatlan bizonyítékát összegyűjteni annak, hogy a gyanúsítottnak köze volt a nevezett egységhez, az általa 2014-15-ben a Donbassz civil lakosságával szembeni bestiális gyilkosságokhoz, a hadviselés tiltott eszközeinek és módszereinek az alkalmazásához.

A Roman Protaszevics által tett beismerő vallomások jelentős előrehaladást tettek lehetővé a felügyeleti szervünk által ez év májusában indított bűnvádi eljárás terén. Mostanra kiderült, hogy Protaszevicset lényegében megbízói „dobták fel”. Akik így próbáltak enyhíteni Lukasenkó elnök intézkedésein, amelyeket a belorusz elnök, az országa ellen hozott szankciókra válaszul hozott. Belorusszia – Oroszországgal együtt – bojkottálja a balti államok vasútvonalait és kikötőit. Ami súlyos bevételkiesést okoz nekik, a csőd szélére sodorva, például, a balti államok vasutjait. E gesztusuktól remélték azt, hogy a belorusz elnök szíve esetleg meglágyul.

A belorusz kollégákkal együttműködésben összegyűjtött bizonyítékokat átadtuk a Donyecki Népköztársaság illetékes szerveinek.



Protaszevics Athénból, valamiért, nem haza, Varsóba utazott (ahol élt), hanem egy Vilnius felé tartó járatra szállt fel. Amikor a gép már a litván határhoz közeledett, a minszki repülőtéri irányító központot titokzatos források arról értesítették, hogy a gépen bomba van.

A minszki központ – NEM UTASÍTOTTA, HANEM CSAK JELEZTE A GÉP PILÓTÁJÁNAK, HOGY A GÉPÜKÖN BOMBA VAN – RÁBÍZVA A DÖNTÉST. A pilóta maga döntött úgy, hogy visszafordul Minszknek.

E váratlan és érthetetlen fordulat miatt szálltak fel a belorusz légierő vadászgépei, KB. TÍZ PERCCEL AZ UTÁN, HOGY A GÉP VISSZAFORDULT. Ennek oka: a gép útiránya a belorussziai atomerőmű közelében húzódott. És a belorusz szervek nem tudhatták, hogy nem terroristák kerítették-e hatalmukba a gépet, hogy nekivezessék az atomerőműnek. Mikor ennek veszélye elmúlt, a vadászgépek le is álltak az utasszállítóról, amelyik immár egyedül folytatta útját Minszk felé. Hogy ott átvizsgálják a gépet. (Ez meg is történt, bombát nem találtak.) Ekkor, megint csak ismeretlen források jelezték a belorusz állambiztonsági szerveknek, hogy a gépen tartózkodik a körözött Protaszevics. Akik aztán az útlevélvizsgálónál el is kapták a fiatalembert.

A Donbassz biztonsági szerveinek időközben tudomására jutott, hogy Protaszevics 2015/16-ban egy ideig az „Azovnál” szolgált. Méghozzá nem fotósként/tudósítóként, mint állítja, hanem fegyveres kiképzést is kapott. Mesterlövésznek is képezték. Protaszevics egyik bűncselekményeként ismertté vált, hogy, gyakorlásképpen, az utcán haladó, gyanútlan járókelőkre, illetve az általa megsebesített emberekhez kiérkező mentősökre is lövöldözött.

A két népköztársaság kérte is Lukasenkótól Protaszevics kiadatását.

A belorusz elnök ebbe nem egyezett bele. Ahhoz viszont hozzájárult, hogy a Donbasszból érkező nyomozók kihallgathassák. A belorusz szervek irányában Protaszevics maximálisan segítőkésznek mutatkozott – a hírek szerint értékes információkkal szolgált.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató