2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Biden most már arról beszél, hogy lehet, hogy mégis maradnak egy darabig Afganisztánban

Most már nem zárja ki Joe Biden, hogy az amerikai katonák augusztus 31-e után is Afganisztánban maradnak.

Az amerikai elnök az ABC televíziónak adott egy interjút, amelyben zavarosan magyarázkodott az amerikai összeomlás miatt, ebből hoztak nyilvánosságra részleteket (az interjú magyar idő szerint péntek hajnalban kerül adásba).

Biden ezúttal is tagadott minden felelősséget és tagadta azt is, hogy a katonai parancsnokok ellenezték a teljes csapatkivonást. Jól látható, hogy az amerikai elnök már összevissza beszél, teljesen kicsúszott a kezéből az irányítás. 

Az amerikai külügyminisztérium szerint eddig 7 ezer embert menekítettek ki Kabulból, és még hatezren várakoznak a repülőtéren. 

Addig maradnak az amerikai csapatok, amíg minden ott tartózkodó amerikai állampolgárt evakuálnak, ezért lehet, hogy augusztus 31. után is maradnak

- mondta Biden abban a televíziós interjúban, amiből az amerikai sajtó közölt részleteket. 

Az elnök - aki július 8-án még azt mondta, hogy minden rendezetten zajlik majd, az amerikaiak által kiképzett afgán haderő erősebb, mint a tálibok és megtartják a hatalmat - most azt állította, hogy elkerülhetetlen volt a káosz, és nem lehetett volna jobban csinálni.  Arról nem beszélt, hogy akkor miért nem említette korábban, hogy káosz lesz, miért azt mondta, hogy minden rendezetten zajlik majd. 

Biden azt is állította, hogy "nem volt egyetértés" a különböző hírszerzési jelentéseket illetően. Ez ugyanakkor a valóságban annyit jelent, hogy ő nem fogadta el a hírszerzők figyelmeztetéseit.  

Az amerikai elnök a nőkkel és a lányokkal kapcsolatos afganisztáni jogsértésekkel és bántalmazásokkal kapcsolatban megdöbbentő választ adott: "nem ésszerű katonai erővel védeni a nők jogait".

Ehelyett szerinte  "diplomáciai és nemzetközi nyomással" kell kényszeríteni az emberi jogok megsértőit, hogy változtassanak a viselkedésükön - mintha az iszlám szélsőségesek bármikor is foglalkoztak volna a diplomáciai nyomással, különösen annak az Egyesült Államoknak a véleményével, amellyel vélhetően nem is lesz diplomáciai kapcsolatuk. Vagyis egyértelmű: a demokrata elnök megüzente, semmit nem fognak tenni a nők érdekében.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató