2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Piros-fehér-zöld színekre vált a brassói városháza az államalapítás tiszteletére

A román irányítású önkormányzatoktól teljesen szokatlan, ám annál nemesebb gesztust tesz a romániai magyarok irányába Brassó város polgármesteri hivatala az államalapítás és Szent István ünnepe tiszteletére.

Az erdélyi város polgármesteri hivatala pénteken közösségi oldalán bejelentette: a városháza, valamint a megyeszékhely román nevét, a Brașovot jelző, a Cenk hegyen látható óriásbetűk piros-fehér-zöld színekben pompáznak majd pénteken este augusztus 20. alkalmából.

„Vagyis Magyarország nemzeti zászlajának specifikus színeiben, hogy kifejezzük a magyar közösségnek a város fejlesztéséért tett jelentőségét. Azért a városért, amely a történelem folyamán nemcsak fontos gazdasági és kulturális központ volt, hanem jó példával járt elől a város jelenlegi térségén belül élő három etnikum közötti jó egyetértés terén” – olvasható a brassói polgármesteri hivatal bejegyzésében.

Amelyben említést tesznek a megyeszékhely német (Kronstadt) és magyar (Brassó) nevéről, továbbá Bolgárszegről, Bolonyáról és Óbrassóról, az ott élő románokról, magyarokról, szászokról.

Az önkormányzat emlékeztet, hogy a budapesti Országgyűlés által 1991-ben elfogadott határozata értelmében Magyarországnak három nemzeti ünnepe van, ezek közül augusztus 20. az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére Magyarország állami ünnepe.

„Ez fontos és ünnepelt nap az Erdélyben és Bánságban élő magyarok számára”

– olvasható a polgármesteri hivatal posztjában.

Brassónak egyébként a 2011-es népszámlálás szerint 252 ezer lakosa van, ebből a polgármesteri hivatal közlése szerint 23 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek, vagyis a Brassó megyében élő magyar közösség létszámának a fele. A Cenk alatti várost a tavaly októberi helyhatósági választások nyomán Allen Coliban, a Mentsétek meg Romániát (USR) politikusa irányítja, aki korábban szenátorként tevékenykedett. A 42 éves elöljáró a Brassót 20 éven keresztül irányító liberális George Scripcarut váltotta a polgármesteri székben. 

Forrás: Kronikaonline.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató