2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kormányinfó: Semmilyen kvótát nem fogadunk el

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart augusztus 21-én, szombat délelőtt 11 órakor.

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy tegnap ülésezett a kormány az afganisztáni helyzet miatt is. 20 évvel ezelőtt amerikai kérésre mentünk be, és most ezért hagytuk el az országot. Teljesen kaotikus helyzet van az országban, az ellenőrzést a tálibok gyakorolják - tette hozzá. A fő cél, hogy a magyarokat kihozzuk. Ez egy kudarcos misszió volt, amit értékelni kell - mondta a miniszter. 

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség vezérkari főnöke arról beszélt, hogy Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik előre. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek. 78 embert helyeztek eddig biztonságos helyre. Sem a műveletet, sem a katonák biztonságát nem segíti, ha valakik megpróbálják felkutatni a honvédségi akciót - tette hozzá. 

Nagyot nőtt a magyar katonák elismertsége

A honvédség vezérkari főnöke közölte, hogy a szövetségesekkel működnek együtt Afganisztánban. A misszió legnagyobb eredménye, hogy a magyar katona elismertsége nagyon nagyot nőtt. 

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nem tárgyalunk a tálibokkal. 

Semmilyen kvótát nem fogadunk el

Gulyás az Origo kérdésére azt mondta, hogy jelentős migrációs hullámra számítanak. Mindenki azt mondja, hogy a 2015-ös migrációs hullám nem valósulhat meg, ezért a környező országoknak kell segítséget adni. Semmilyen kvótát nem fogadunk el - tette hozzá. Egyelőre a szövetségeseinket és a magyarokat próbáljuk menteni. 

"Az amerikai demokráciaexport kudarcot vallott"

Ruszin Romulusz azt mondta, hogy egyelőre nem tudják, pontosan hány magyar állampolgár van Afganisztánban. Semmi mással nem lehet összehasonlítani az 1956-os magyar forradalmat - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az amerikai demokráciaexport kudarcot vallott - mondta a miniszter. 

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató