2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Német lap: Nagy-Magyarország futballválogatottját építi Orbán

„Orbán Viktor egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a Nagy-Magyarország minden régiójából legyen játékosa a válogatottnak” – írja az Augsburger Allgemeine magyar származású szerzője.

„Orbán szívesen szolgálja ki a Nagy-Magyar Birodalom, vagyis a Magyar Királyság határain belüli állam fantáziáit, amely az első világháború előtt Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Ukrajnában is jelen volt. Először magyar állampolgárságot adott minden magyarnak ezekben az országokban. A törzs ebben az országban Magyarország szinonimája, de csak egy etnikai csoportot jelöl, amely elsősorban Magyarországon – és a szomszédos országokban – él” – kezdődik az írás, melyet Deák István, 36 éves romániai magyar újságíró jegyez, aki csereprogram keretében dolgozik a német lap szerkesztőségében. 

A cikk szerint. melyet a Klubrádió szemlézett,

Orbán „szívesen szolgálja ki a Nagy-Magyarországról szóló fantáziákat” és ehhez kapcsolódóan egyre több pénzt fektet be a szomszédos országok bizonyos futballklubjaiba.

A szerző számításai szerint az elmúlt 10 évben 2,3 milliárd eurót, azaz 806 milliárd forintot költött „szenvedélyére, a futballra, amiből 70 millió euró, 24 milliárd forint folyt be külföldi klubokba a nemzet egyesítése ideológiájának reményében, melyet a futball révén sokkal könnyebb elérni”.

A szerző sorra veszi ezek után azokat a klubokat, melyeket a magyar kormány támogat.

Dunaszerdahely, a DAC csapata volt az első a sorban, ott a Slovan Bratislava elleni rangadók „nacionalista szlogenekkel” végződnek. Romániában a Sepsi fut be egyre sikeresebb karriert, a negyedosztályból küzdötte fel magát, és negyedik helyen végzett az előző bajnokságban. Szeptember végén új stadiont is kapnak. Itt jegyzi meg a szerző, hogy az idegenbeli meccseiken gyakran magyarellenes rigmusokkal támadják a csapatot.

A másodosztályú Csíkszereda és futballakadémiája is egyre több támogatást kap, és őket is támadják a nacionalista drukkerek. Szerbiában a bácskai Topolya Sport Club a nyerő, amelyik ugyancsak alulról küzdötte fel magát az első osztályba és az Európa Ligába. A horvátországi NK Osijek csapatát Mészáros Lőrinc vette meg, stadion itt is be van ígérve.

Szlovéniában 2014-ben alakult az NS Murska Sobota, amely azóta nagy eredményeket ért el, de ezenkívül a Nafta 1903-at is támogatja a magyar kormány. Ukrajnában is befektet az Orbán-Mészáros páros – írja az augsburgi lapnak az erdélyi szerző, aki azért megjegyzi, hogy a közvetlen kapcsolatot nehéz kimutatni, „de lehet rá következtetni nyilvánvaló egybeesésekből.”

Az ungvári FC Minaj nem véletlenül jutott fel egyre feljebb a létrán. Az ukrán kormány azonban tiltja a csapatok külföldi támogatását. Ausztriában a Mattersburggal voltak Mészárosnak tervei, de nem valósultak meg.

„Mindenesetre a számos befektetésnek köszönhetően Orbán Viktor egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a Nagy-Magyarország minden régiójából legyen játékosa a válogatottnak. Egy nagy magyar csapat, amellyel nemcsak megőrizni lehet a nemzeti identitást, hanem erősíteni is”

– zárul a cikk.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató