2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az államalapítás ünnepén tűnt fel egy csodaszarvas a Pilisben

Egy gyönyörű, ritka hófehér dámszarvast sikerülét lencsevégre kapni, rajta kívül egy fekete és néhány vadas színű egyed is szerepel a képeken.

Keller Dávid fotósorozata a Pilis szívében készült, és külön érdekessége, hogy a gyönyörű hófehér dámon kívül egy fekete és néhány vadas színű egyed is szerepel a képeken – adta hírül a Sokszínű vidék. 

A kora esti órákban, egy szórón készítettem a fotókat ezekről a szép állatokról. Nagyon remélem, hogy a jövőben is lesz szerencsém még több ilyen csodás pillanatot megörökíteni”

– mondta el a Sokszínű vidék érdeklődésére a fotós. A dámszarvas a természetben a nyitott, parkos területeken találja meg a megfelelő életkörülményeket, a melegebb vidékeket és a lombos erdőket kedveli. Hazánkban elsősorban Somogy, Baranya, Tolna, Pest, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye erdeiben található meg.

A Csodaszarvas mítosza Mongoliától a török népeken át egészen hazánkig megtalálható. A fehér dámszarvast a mongolok Kubamaral, a török népek Alabulan név alatt ismerik. Az ősi török hitvilág szerint a fehér dámszarvas olyan állat, melybe a hősök és ősök szelleme költözött. A török népek között meglévő vándormotívum szerint ezek a szarvasbőrbe bújt szentek vezetik utódaikat. Így tűnik fel Hunor és Magor legendájában. A szarvast üldöző vadászok alakjai a közép-ázsiai iparművészet kedvelt alakjai. A szarvas üldözése a perzsa és anatóliai költészetben is megjelenik, a bektashi dervisek költészetében Isten keresésének allegóriáját teljesíti ki.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató