2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: "A migráció nem emberi jog"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozott.

Az afganisztáni helyzetről azt mondta Orbán Viktor, hogy pontos részleteket nem akar mondani az akció biztonsága érdekében. Az egész helyzet aggasztó, mert sokan azt hitték, hogy a nagyhatalmak tudják mit kell tenni. Ezer sebből vérzik az egész művelet - mondta a kormányfő. Mi is azért csatlakoztunk az akcióhoz, mert az USA-t megtámadták, eddig rendben volt az egész. A NATO kölcsönös védelmi garanciája egy érték, ezért is habozás nélkül csatlakoztunk - tette hozzá.Innentől kezdődtek a bajok, mert demokráciaexportba kezdte az amerikaiak. 

Az utóbbiak mindig kudarcba szoktak fulladni

- tette hozzá. 

Egy iszlám világra ráerőltetni a demokratikus normákat meglehetősen leegyszerűsített elképzelés volt, és nem is működött - mondta a kormányfő. Az működhetett volna, hogy egy ütőképes afgán kormányt és hadsereget állítanak fel. Az amerikaiak jelentették be, hogy kivonulnak, és azt mondták, hogy az afgán kormány képes lesz fenntartani a rendet 12-24 hónapig - mondta a kormányfő. Ezzel szemben 3 nap alatt omlott fel az egész rendszer - tette hozzá. Tisztességes dolog Magyarország részéről, hogy gondoskodunk azokkal az afgánokkal, akik együttműködtek velünk és a szövetségesekkel - ismertette a kormányfő. 

Orbán Viktor elmondta, hogy nemcsak azok az afgánok akarnak eljönni, akik együttműködtek a szövetségesekkel. Törökország kulcsszerepben van, így a migránsokat ott kell tartani, de ez csak jó együttműködéssel lehetséges.

Ha az osztrákok és a németek több százezer afgánt szeretnének, akkor természetesen átengedjük őket. 

Csak azokat fogadjuk be, akik veszélyben vannak és együttműködtek velünk. 

Orbán Viktor elmondta, hogy csak Magyarországon keresztül lehet bejutni az EU-ba. A németek hol ezt, hol azt mondják, ezért Brüsszelben csak olyan politikát lehet folytatni, amit a németek is támogatnak. A kormányfő közölte, hogy a migráció nem emberi jog. Amikor Jugoszláviában háború volt, akkor mindenkit befogadtunk, és vissza is segítettük őket pár évvel később - tette hozzá.Afganisztánból idehozni migránsokat messze van a józan észtől. 

Ezekben az ügyekben várható a legnagyobb kűzdelem

A migráció, a genderkérdés, és a környezetvédelmi adó ügyei kapcsán várhatóak a legnagyobb viták Brüsszellel a következő hónapokban - zárta Orbán Viktor.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató