2021. október 28. - Simon, Szimonetta
EUR : 365.36
USD : 314.75
Időjárás ikon13°

Sajtószabadságért tüntető újságírókat vettek őrizetbe Moszkvában

Az orosz rendőrség szombaton Moszkvában őrizetbe vett több újságírót, akik az ellen tüntettek, hogy a hatóságok előző nap külföldi ügynökké nyilvánították hét kollégájukat, a Dozsgy nevű független tévécsatornát és a Vázsnije Isztorii nevű oknyomozó portált.
 


A sajtószabadságért tüntető újságírók az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházánál tiltakoztak, a Moszkva belvárosában található Lubjanka téren. Transzparenseiken a többi között olyan feliratok voltan olvashatóak, mint hogy az "újságírás nem bűncselekmény" és "féltek az igazságtól".

Az igazságügyi minisztérium pénteken döntött arról, hogy külföldi ügynökké nyilvánítják a már kizárólag az interneten sugárzó Dozsgy mellett a Vázsnije Isztoriit és újabb hét újságírót is.

Natalja Szindejeva, a Dozsgy vezetője tisztességtelennek nevezte ezt az intézkedést, és közölte, megfellebbezik a döntést. A Dozsgy gyakran élesen bírálta az orosz hatóságok kemény fellépését a másként gondolkodókkal szemben, rendszeresen tudósított tüntetésekről, valamint részletesen foglalkozott például a tavaly nyáron megmérgezett, majd idén bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével is.

A Kreml júniusban megvonta a tévécsatorna akkreditációját, arra hivatkozva, hogy a társaság támogatta a Navalnij melletti, engedély nélküli év eleji demonstrációkat. Ezt a Dozsgy tagadja.

Szakértők szerint mindez azt jelzi, hogy az orosz hatóságok az őszi választások közeledtével fokozzák a kritikus médiára gyakorolt nyomást.

A vonatkozó orosz törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis minősítésük megjelölésével terjeszthetők, fel kell tüntetni minden tartalmukon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató