2021. szeptember 28. - Vencel
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon21°16°

A tálibok megfenyegették Washingtont: súlyos következményei lesznek, ha a nyugati katonák nem vonulnak ki időben

Az Egyesült Államok és szövetségesei következményekkel néznek szembe, ha késleltetik az augusztus 31-re tervezett távozásukat Afganisztánból - figyelmeztetett hétfőn a tálibok egyik szóvivője.

Szohail Sahín a Sky News brit hírtévének nyilatkozva kifejtette:

"Ha az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság több időt kér a kimenekítések folytatásához, a válasz nem. Különben következményekkel kell számolniuk"

- tette hozzá.

Kijelentése válasz arra, hogy korábban Joe Biden amerikai elnök szövetségesei nyomására kilátásba helyezte az amerikai katonák kivonásának elhalasztását az augusztus 31-i határidőn túlra.

Az evakuálásra kitűzött időpont kitolását London is kezdeményezi. Boris Johnson miniszterelnök azt tervezi, hogy a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-ek csoportjának keddi, Afganisztánról szóló virtuális csúcstalálkozóján, amelyet Nagy-Britannia hívott össze, erre próbálja rábírni Joe Biden elnököt - írták hírügynökségek.

Egyes brit katonai vezetők szerint Nagy-Britanniának a kabuli repülőtéren kellene tartania csapatait, hogy folytathassa a kimenekítési erőfeszítéseket akkor is, ha az amerikaiak távoznak.

James Heappey a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára hétfőn a Sky News tévécsatornának azt mondta, hogy az Egyesült Államok által biztosított támogatás nélkül nem lenne nemzetközi légi szállítás. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a hosszabbításhoz a tálibok beleegyezésére is szükség lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató