2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szergej Lavrov kedden Budapestre jön tárgyalni

Kedden hazánkba jön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Ennek apropóján a politikus exkluzív interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben beszélt az orosz–amerikai kapcsolatokról, az országát sújtó uniós gazdasági szankciókról, az ukrán válságról, a koronavírus-vakcinájukról, s elárulta azt is, mikor találkozhat Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal.

Az orosz vezetés a 2014-es uniós szankciókkal kapcsolatban azon az állásponton van, hogy a szankciók a politika haszontalan eszközeihez tartoznak, s Oroszország esetében pedig hiábavalóak.

„Ami az orosz–magyar, különösen a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat illeti, azokban nem látunk olyan érzékelhető ingergócot, amit nem lehetne elhárítani normális munkamegbeszélések során. Sikerképletünk kiállta az idő próbáját”

– mondta a Magyar Nemzetnek Lavrov.

A politikus szerint

a szankciók a kelet-európaiakat sújtják a legfájdalmasabban, míg a nagyok kamatoztatni tudják a maguk javára a kialakult helyzetet.

Legutóbb 2019-ben járt hazánkban Vlagyimir Putyin, s az előzetes tervek szerint tavaly is találkozott volna Orbán Viktorral, ám a koronavírus közbeszólt. A két miniszterelnök találkozóját – ahogy Lavrov fogalmazott – a közegészségügyi és járványügyi helyzet stabilizálódása után újítják fel.

Lavrov beszélt Ukrajnáról is. Nem csak a magyarok, de az oroszok számára is elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény.

Amerika kapcsán a külügyminiszter azt mondta, nem tart attól, hogy visszatérne a hidegháborús viszony, de azt látják, hogy Washingtonnak komoly irányvonalai vannak Oroszország és Kína fejlődésének visszafogására. „A hidegháború időszakával szemben most koránt sem minden, habár sok minden függ ezen a téren az orosz–amerikai megállapodásoktól” – zárta az interjút Szergej Lavrov.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató