2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A balf@sz franciák is terroristákat mentettek Kabulból - ötöt

Már az teljesen zavaros volt, hogy francia állampolgársággal nem rendelkező öt afgán embert miért engedtek fel a francia állampolgárok menekítésére szánt repülőgépre, de a további fejlemények egészen elképesztőek. Kiderült: minden bizonnyal valamennyien tálib terroristák lehetnek. Vagy legalábbis azok voltak.

Két afgánt állítólag azért engedtek fel a francia menekülteket szállító gépre, mert érdemeik vannak a francia nagykövetség menekítésében. 

Egyikük 26 éves, Nangialay S. a neve, Kabulban született. Gépfegyverrel járt-kelt az afgán fővárosban, és saját maga ismerte el, hogy részt vett erőszakos akciókban. A másik neve Ahmad M., 30 éves és ő is fegyveresen mászkált Kabulban, amellett elismerte kihallgatásakor, hogy muszlim terroristákkal volt szoros kapcsolatban.

Rajtuk kívül még három afgán is terroristagyanús.

Macron belügyminisztere úgy próbálta megnyugtatni a botrány kirobbanása után a francia embereket, hogy "hivatalos megfigyelés alá" helyezték őket, mert feltételezhetően veszélyesek a közrendre.

A hivatalos megfigyelés, mint jogi kategória, nem túlságosan szigorú intézkedés: egy Párizs melletti hotelben helyezték el őket (tehát nem börtönben), és naponta kétszer egy rendőrjárőr megnézi, hogy még mindig ott vannak-e.

Xavier Bertrand, a jobbközép párt egyik elnökjelöltje a Twitteren az öt tálib azonnali kiutasítását követeli.

Kedd reggel az országos botrányt követően az öt afgán férfi közül egyiküket letartóztatták. 

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató