2021. október 18. - Lukács
EUR : 359.76
USD : 310
Időjárás ikon14°

Közel ezer migráns érkezett Lampedusára egy nap alatt

Több mint ezer migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére kedden. A migrációs hullám láttán Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárt Liga vezetője Luciana Lamorgese belügyminiszter lemondását követelte.

Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt rekordszámú, 22 bárka érte el a szigetet, amelynek egyetlen befogadóközpontja már így is reménytelenül túlzsúfolt.

A migrációs hullám láttán Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárt Liga vezetője Luciana Lamorgese belügyminiszter lemondását követelte. „Azt kérdezem, mit tett az utóbbi hónapokban a migráció megfékezése érdekében? El kell gondolkodni egy minisztercserén” – jelentette ki Salvini, aki szerint Lamorgese nem teszi a dolgát, és Olaszországot menekülttáborrá változtatja.

Lamorgese azzal válaszolt, hogy a hét eleje óta közvetlen kommunikációs csatornát alakítottak ki az olasz és a tunéziai hatóságok az észak-afrikai partokról induló, migránsokkal teli bárkákkal és az embercsempészek tevékenységével kapcsolatos gyors információcsere érdekében .Az olasz belügyminisztérium adatai szerint csak hétfőn 159 migránst tartóztatott fel a tunéziai parti őrség, ugyanakkor több kisebb csónak is el tudott indulni Európa partjai felé.

A belügyi tárca adatai szerint január elseje óta mintegy 35 ezren érkeztek Olaszország partjaira a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett csaknem 16 ezerhez képest.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató