2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Trump nyilatkozatot adott ki az afganisztáni terrortámadásról

Donald Trump korábbi elnök csütörtökön nyilatkozatot adott ki, miután 12 amerikai katona meghalt egy robbantásos és lövöldözős támadásban a kabuli repülőtér közelében - legalább 15 további katona és számtalan afgán megsebesült.



"Melania és én legmélyebb részvétünket küldjük a kiváló és bátor szolgálati tagjaink családjainak, akiknek az Egyesült Államok iránti kötelességük oly sokat jelentett. Gondolataink azon ártatlan civilek családjaival is vannak, akik ma haltak meg a kegyetlen kabuli támadásban.

Ezt a tragédiát soha nem lett volna szabad megengedni, ami még mélyebbé és nehezebben érthetővé teszi a gyászunkat.

Isten áldja meg az Egyesült Államokat."



Csütörtökön magyar idő szerint este kilenc órakor a Pentagon sajtótájékoztatót tartott a ma délutáni kabuli merénylettel kapcsolatban. Az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságát (Centcom) vezető Frank McKenzie tábornok közölte, hogy

a támadásban 12 amerikai katona vesztette életét, további 15-en pedig megsérültek.

A merényletet az Iszlám Állam egyik helyi csoportja követte el, ami még a táliboknál is radikálisabbnak számít és a tábornok szerint az Egyesült Államok felkészült arra, hogy cselekedjen azokkal szemben, akik felelősek a terrorakcióért.

Az afgán egészségügyi minisztérium közölte, hogy a merényletben összesen legalább 60 afgán civil meghalt, 140 pedig megsérült. Egyes hírforrások 11 amerikai tengerészgyalogos és egy haditengerészeti orvos haláláról számoltak be.

Az AP hírügynökség szerint két öngyilkos merénylő támadott, az egyik merénylő ott robbantotta fel magát, ahol az emberek a hőség miatt térdig álltak az egyik szennyvízcsatorna vízében, így az áldozatok a szennyvízbe zuhantak. A Guardian szerint pedig a reptér egyik bejáratánál még egy fegyveres is tüzet nyitott a várakozókra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató