2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Volt olyan, aki már egy nem magyar kimenekítő gép vécéjében bombát szerelt Ruszin-Szendi Romulusz szerint

Rendkívüli sajtótájékoztató az afgán helyzetről.

Magyarország katonái 2003-tól kezdve 18 éven át szolgáltak Afganisztánban, a NATO „együtt megyünk be, együtt megyünk ki” mottója egészen addig teljesült, amíg Joe Biden amerikai elnök be nem jelentette az amerikai csapatok májusban megkezdődő kivonását – mondta Benkő Tibor, honvédelmi miniszter csütörtökön.

A káosz és az áldatlan állapotok az amerikaiak miatt alakult ki Benkő szerint.

A magyar kimenekítési művelet augusztus 19-án vette kezdetét, összesen 540 főt, magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat menekítettek ki Afganisztánból. Arra a honvédelmi miniszternek nem volt felhatalmazása, hogy részletezze, hogy melyik nemzet állampolgárai közül összesen hány főt jelent ez. Minden olyan magyart sikerült hazahozni, akikről a minisztériumnak tudomása volt. Összesen 57 afgán családot, köztük 180 gyermeket menekítettek ki a magyar katonák, Benkő szerint összesen 87 százalékát sikerült elhozni azoknak az afgánoknak, akik az elmúlt években a magyar hadsereg munkáját segítették.

Volt olyan nem magyar kimenekítést végző gép, ahol az egyik kimenekített már a repülőgépen bombát szerelt

– közölte dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A honvédség parancsnoka szerint az első magyar gép mindössze 30 percet tölthetett a kabuli reptéren. Összesen 14 kört tettek meg a magyar gépek, egy-egy körben 6-600 embert sikerült kihozni.

Sem a magyar katonák, sem az általuk kimenekítettek nem szenvedtek sérülést a kimenekítési művelet során, amiben közel 100 fő vett részt – válaszolta a honvédelmi miniszter újságírói kérdésre. Ezt Ruszin-Szendi Romulusz azzal egészítette ki, hogy nem volt összetűzés a tálibokkal, illetve hogy betegség előfordult, volt olyan katona, akinek a körülmények miatt pihenőre szüksége volt.

Előfordult, hogy embereknek hiába volt papírjuk, ami alapján jogosultak lettek volna felszállni valamelyik gépre, de az amerikai katonák elvették és széttépték a papírt, és nem engedték be, mondta Benkő. A miniszter ehhez ugyanakkor hozzátette, hogy ennek az oka a káosz volt.

A kimenekítést vezető osztagparancsokot Ruszin-Szendi abban a pillanatban előléptte, amint leszállt a hazatérő gépről, ő már eggyel magasabb beosztásban szolgál.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató