2022. június 25. - Vilmos
EUR : 399.58
USD : 380.77
Időjárás ikon30°18°

Joe Biden üzent a merénylet elkövetőinek: Le fogunk vadászni titeket

Az amerikai elnök megígérte, hogy a kabuli terrortámadás elkövetői megbűnhődnek.Az amerikai katonák, akik életüket adták, hősök voltak. Hősök, akik veszélyes, önzetlen küldetésben vettek részt, hogy megmentsék mások életét. Egy történelemben még soha nem látott légi mentőakció részesei voltak. – mondta lesújtott hangvételű beszédében az amerikai elnök. Joe Biden először szólalt meg nyilvánosan a Fehér Házban tartott tájékoztatóján, miután csütörtökön – magyar idő szerint délután – öngyilkos merénylők robbantottak a kabuli repülőtérnél.

A terrortámadást az Iszlám Állam merénylői követték el, a Pentagon jelentése szerint legalább 60 halálos áldozatot követelve, köztük 12 amerikai katonát ölve meg. Több száz sérültről is tudni, és az áldozatok száma folyamatosan nő.

Joe Biden azt mondta, hogy parancsot adott az illetékes katonai vezetőknek arra, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a kabuli erők védelme érdekében.

„Megmentjük az amerikaiakat és megvédjük az afgán szövetségeseket.”

Ezt követően Biden a merénylőknek és az azokat támogató erőknek üzent:

„Azoknak, akik ezt a támadást végrehajtották, valamint bárkinek, aki ártani akar Amerikának, tudniuk kell: nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Le fogunk vadászni titeket, meg fogtok fizetni”. (…) „Erővel és precizitással fogunk reagálni a mi időnkben, a megfelelő pillanatban, az általunk választott pillanatban.”


Az amerikai elnök kifejezte részvétét az elvesztett amerikai katonák családjának, majd pillanatnyi csendet kért mindazok emlékére, akik csütörtökön meghaltak a támadásokban:

„mindazok számára, akik egyenruhások, és azok számára, akik nem egyenruhások, katonai és polgári személyek”.

Biden megerősítette a Pentagon közlését, miszerint az Iszlám Állam hajtotta végre a terrortámadást. Azt is mondta ugyanakkor, hogy folyamatos kapcsolatban van a katonai vezetéssel és a helyszíni parancsnokokkal, akik világossá tették számára, hogy az Egyesült Államok képes befejezni az evakuálást, „be kell fejeznünk ezt a küldetést”.

„A terroristák nem fognak elriasztani minket. Nem hagyjuk, hogy megállítsák a küldetésünket. Folytatjuk az evakuációt” – mondta.

Biden közölte azt is, hogy parancsnokainak feladatul adta, dolgozzanak ki operatív terveket az Iszlám Állam eszközeinek, vezetésének és létesítményeinek megsemmisítésére. Az elnök hangsúlyozta, bízik abban, hogy az Egyesült Államok befejezi a küldetést.

„Ezt kell tudniuk. Az Iszlám Állam terroristái nem fognak nyerni. Az emberek megmentik az amerikaiakat odakint. Megvédjük afgán szövetségeseinket, és a küldetésünk folytatódik” – mondta.


„Amerikát nem fogják megfélemlíteni, és maximálisan bízom bátor hadseregünk tagjaiban, akik továbbra is bátran és becsülettel hajtják végre a küldetést, hogy életeket menthessenek, amerikaiainkat, partnereinket és afgán szövetségeseinket kiszabadítsák Afganisztánból.”


Az amerikai elnök kérdésekre válaszolva azt mondta, nem bánja a csapakivonásról hozott döntését, és nem érez felelősséget a csütörtökön történtek miatt, mert „itt az idő befejezni egy 20 éve vívott háborút”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató