2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Horn Gábor: Orbánnak van egy 19. századi világképe, amely romlott, ócska, tarthatatlan

A volt SZDSZ-es politikus szerint az ellenzéki előválasztás elkerülhetetlen politikai innováció, amit a választói akarat kényszerített ki.

Az ellenzéki előválasztás elkerülhetetlen politikai innováció, a választói akarat kényszerítette ki. Most dől el, hogy melyik pártnak mekkora frakciója lehet, és ez ellenzékben is fontos – fogalmazott Horn Gábor, a Republikon elemző műhely elnöke a Klubrádióban annak apropóján, hogy hétfőn a jelölti ajánlások gyűjtésével elkezdődött ellenzéki előválasztás első szakasza.

Előválasztás – kormányzóképes ellenzéki összefogás?

Horn Gábor szerint általánosságban az mondható, hogy 2018-ra kialakult egy ellenzéki választói tudat, amely közös jelöltben látta a siker esélyét. Egy évvel később az ellenzéki politikusok is belátták ezt, azaz a politikai elit felnőtt a választói igényhez. Az elemző szerint szükség volt egy politikai innovációra, az előválasztásra, amellyel bár sok gond is van, számos előnnyel bír. Horn úgy gondolja, hogy – ha csak az elméletet nézzük – előnye az előválasztásnak, hogy megmutatja: az ellenzéki pártok képesek rendezni az egymás közötti vitáikat kulturáltan, össze tudják hangolni a céljaikat, törekvéseiket, meg tudnak egyezni a fő irányvonalakban, tehát 

adott esetben képesek lesznek együtt kormányozni is 

– hívta fel a figyelmet a volt SZDSZ-es politikus. 

„Lehet nyerni 2022-ben! Aki nem hiszi, ne induljon”

Horn Gábor szerint sokan észrevették, hogy Orbánnak van egy 19. századi világképe, amely romlott, ócska, tarthatatlan. Míg Magyar Bálint szociológus, egykori SZDSZ-elnök maffiaállamról beszél, addig Horn Gábor – aki 2010-ig szintén az SZDSZ-ben politizált – azt mondja, hogy a miniszterelnök meg van győződve az igazáról, azt hiszi, hogy tudja, mi kell az ő népének. A lényeg azonban szerinte, hogy

Orbán rezsimjével szemben kialakulóban van egy nemzeti ellenállás, 

illetve részben már ki is alakult, az ellenzéknek pedig kötelessége, hogy ennek az ellenállásnak az élére álljon. „Főleg, hogy lehet nyerni 2022-ben a Fidesz ellen. Aki nem hiszi, ne induljon” – fogalmazott Horn.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató