2021. szeptember 23. - Tekla
EUR : 354.3
USD : 301.92
Időjárás ikon19°

Lengyelország megkezdte a kerítés építését Fehéroroszországgal közös határán

A lengyel hadsereg megkezdte pénteken az illegális bevándorlók feltartóztatását célzó, három méter magas határkerítés építését a fehérorosz-lengyel határon Zubryca Wielka térségében.Ez a 180 kilométer hosszúra tervezett akadály lesz hivatott biztosítani Lengyelország Fehéroroszországgal közös határát.

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes a Radio 24 helyi rádió műsorában nyilatkozva ezzel összefüggésben arról számolt be, hogy naponta 100-250 határsértést kísérelnek meg a közös határon. Hangsúlyozta, hogy minden rendelkezésre álló műszaki eszközzel fel kell tartóztatni a Fehéroroszország felől érkező migránsáradatot.

"Talán hamarosan meg fogjuk erősíteni, de egyelőre kerítésre van szükségünk, mert naponta 100-250 ember próbál átjutni a határ lengyel oldalára" - mondta Wasik. Úgy fogalmazott, hogy a lengyel kormány biztosítja a pénzt "a szuper-átjárhatatlan határhoz". Mindemellett hozzátette, hogy Lengyelország keleti határát az EU már így is a legszigorúbban őrzött szárazföldi határok között tartja nyilván.

Christian Wigand, az Európai Bizottság (EB) szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a határkerítés "jó ötlet lehet". Mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy határvédelmi intézkedéseknek összhangban kell lenniük az alapvető emberi jogokkal és az unió bevándorlási szabályaival. Hozzátette, hogy ez ügyben Brüsszel megbeszéléseket folytat Varsóval.

Wigand hangsúlyozta, hogy az EU elfogadhatatlannak tartja a területére más államokon keresztül irányuló illegális migrációt. Egyben kijelentette: az EB határozottan elutasítja azokat a próbálkozásokat, hogy embereket politikai célokra használjanak fel.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató