2022. augusztus 20. - István
EUR : 406.85
USD : 403.26
Időjárás ikon25°19°

Manfred Weber válthatja Tuskot az Európai Néppárt élén

Manfred Weber a nyári szünet alatt eldöntötte, hogy indul az Európai Néppárt (EPP) elnöki pozíciójáért – írta meg pénteken a német Die Welt. A lap információi szerint a bajor politikus egyúttal maradna az EPP európai parlamenti frakciójának élén, tehát egyszerre töltené be a két kulcsfontosságú néppárti pozíciót. – A Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa így nemcsak a brüsszeli hatalmi bázisát, de az európai politikára gyakorolt befolyását is növelhetné – érvelt a lap, egyedülálló lehetőségnek nevezve Weber lehetséges EPP-elnökségét. A néppárt részéről egyelőre nem erősítették meg a sajtóinformációt. 

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy Donald Tusk, az EPP jelenlegi elnöke nem tölti ki a ciklusát a legnagyobb európai pártcsalád vezetőjeként, visszatért a lengyel politikába, emiatt keletkezett az üresedés. Az EPP már az ősszel elindíthatja az elnökválasztási folyamatot. Korábban a brüsszeli folyosókon nem vették biztosra Manfred Weber indulását, a bajor politikus ugyanis nagy eséllyel az Európai Parlament elnöki székét örökölte volna meg a jövő év elején. Mint arra a Die Welt most emlékeztet, az EP-elnökség az ambiciózus politikusok számára viszont inkább zsákutca. A lap szerint a néppárt végül a máltai Roberta Metsolát jelölheti az uniós parlament elnökének.

Emlékezetes az is, hogy Manfred Weber 2019-ben néppárti csúcsjelölként indult az európai parlamenti választási kampányban, azonban több országvezető – köztük Emmanuel Macron francia államfő és Orbán Viktor miniszterelnök – ellenkezése miatt nem lett az Európai Bizottság elnöke.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató