2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Dobrev: ha nem tudunk jól kormányozni, akkor ’22 után Orbán bosszútól szomjazva vissza fog térni

Gyurcsány felesége megtartotta a kampányinditó beszédét: közelebb van, mint valaha a Huxit.



Dobrev Klára a kampánynyitón elmondott beszédében arról szólt először, hogy az elmúlt hónapokban rengeteg hitet és erőt kapott. A párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta: nem egyszerűen választásra, kormányváltásra készülnek, a tét ennél sokkal nagyobb.

Itt van közelebb, mint valaha, a Huxit, közelebb, mint valaha.

Nem csak újságírók, a házelnök, Orbán Viktor szájából hangzik el, hogy van élet az unión kívül, hanem vezető politikusok is készítik fel az állampolgárokat arra, hogy Magyarországnak el kell hagynia az uniót – vélekedett. Ezért is szerinte a tét óriási, mert történelmi. Egy cél kell, hogy a szemük előtt lebegjen: legyőzni Orbán Viktort és úgy kormányozni, hogy az Orbán-rendszer soha többé ne épüljön vissza.

„Tudnunk kell kormányozni professzionálisan az első perctől kezdve. Mert mi van akkor, ha nem tudunk kormányozni? Mi van akkor, ha hagyjuk, hogy megbénítsanak minket a különböző fideszes hatóságok? Mi van akkor, ha nem tudjuk megmutatni, milyen az a Magyarország, ami a sokakról szól? Mi van akkor, hogy ha győzünk ugyan a választáson, de elbukunk utána? Hallom, értem és látom ezt a félelmet” – fogalmazott.

Hozzátette:

ha nem tudnak jól kormányozni, akkor ’22 után nem kell egy év sem arra, hogy Orbán Viktor bosszútól szomjazva visszatérjen a hatalomba.



Szerinte Orbán Viktor a kormányváltás után azon fog dolgozni az első perctől kezdve, hogy az új kormány ott gáncsolja el, ahol tudja.

„Orbán kormányát választáson fogjuk legyőzni, Orbán rendszerét a választás utáni hetekben, hónapokban fogjuk professzionális, határozott lépésekkel ledönteni”

– jelentette ki.

A miniszterelnök-jelölt szerint, ha a kormány értene a kormányzáshoz, akkor jobb állapotban lenne az egészségügy, az oktatás, gyorsabban fejlődne az ország, többet érne a nyugdíj, erősebb lenne a forint és kevesebben vándorolnának ki külföldre.

Úgy véli, téved, aki azt gondolja, hogy 2022-es kormányváltás után megkezdődik a kompromisszum időszaka. Az is téved Dobrev meglátása szerint, aki úgy gondolja, nem kell odacsapni az asztalra, hanem békét kell kötni a fideszes „hűbérurakkal”. Dobrev úgy látja, a kormányváltás után több tucat helyen kell egyszerre és szakszerűen belenyúlniuk az államigazgatás és közigazgatás rendszerébe. Megjegyezte, hogy ez nem lesz könnyű feladat, kellenek hozzá szakértők, bátor emberek, de ez az egyetlen módja annak, hogy sikeresen tudjanak kormányozni. Hangsúlyozta, hogy a koalíciós partnereket minden esetben meg kell hallgatni, és tiszteletben kell tartani a véleményüket.

„A világ talán egyik legkeményebb és leglágyabb anyagából kell összegyúrják azt, aki az Orbán-rendszer leváltásával próbálkozik”

– fogalmazott.

Dobrev négy pontban foglalta össze a következő nyolc hónap feladatait:

1. Az előválasztás, ami egy jó alkalom lesz arra, hogy megmutassák, hogyan lehet tisztességesen versenyezni.
2. Az előválasztás másnapján elkezdődik a közös választási kampány.
3. A kampánnyal párhuzamosan egy szoros, szolidáris szövetséget kell alkotniuk. A hat párt politikusaiból egy egységes, szoros, koalíciós kormányt kell létrehozniuk. Még idén végéig megalakítják a köztársasági kormányt, velük fognak nekiállni a kormányprogramot.
4. Haladéktalanul el kell kezdeniük a nemzetközi tárgyalásokat európai és amerikai szövetségeseikkel

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató