2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Azonnal elbocsátották a Joe Bident bíráló amerikai tengerészgyalogost

Stuart Schellert azután mentették fel parancsnoki tisztségéből, hogy videóüzenetben bírálta az amerikai katonai vezetést az afganisztáni kivonulás módja miatt. A felmentés után az alezredes bejelentette távozását a tengerészgyalogságtól – jelentette több amerikai médium, köztük a Fox televízió és a The Daily Wire hírportál.

A közösségi médiában megjelentetett videóban Scheller, az iraki és afganisztáni háború veteránja, „elszámoltatást” követelt a „katasztrofális” események ügyében, leszögezve, az emberek dühösek, mert a vezetőik „cserben hagyták őket”, ráadásul „egyikük sem vállalja a felelősséget, és nem mondja azt, hogy ezt elszúrtuk”.    

Az interneten terjedő felvételen az alezredes rámutatott: „a védelmi miniszter májusban a kongresszus előtt kijelentette, hogy az afgán hadsereg képes feltartóztatni a tálibok előrenyomulását”, illetve számos más katonai vezető is hasonlóan nyilatkozott.    

Nem azt mondom, hogy örökké Afganisztánban kellene maradnunk.


Viszont felhasználta-e bármelyikük is a befolyását és a pozícióját arra, hogy azt mondja: »Hé, rossz ötlet kiüríteni a bagrami légibázist, mielőtt mindenkit kimenekítünk?« Csinált bárki ilyet?” – tette fel a kérdést.    


Követelem a felelősségre vonást, minden szinten. Ha nem kapjuk meg, akkor én hozom el”


– fogalmazott az alezredes avideóban, majd idézte Thomas Jeffersont is (az Egyesült Államok alapító atyáinak egyike), aki szerint „minden nemzedéknek szüksége van egy forradalomra”.

A videóban kiemelte David H. Berger tábornokot, a tengerészgyalogság parancsnokát, Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét, mint akik szerinte felelősek a kivonulás módjáért és a kabuli reptérnél elkövetett merényletekért.    

A videó közzétételét követően Schellert felmentették a parancsnokság alól.

Jim Stenger őrnagy, a tengerészgyalogság szóvivője közölte, hogy ennek oka „a parancsoki képességeit illető bizalom elvesztése”.

A Newsweek című amerikai lap arról számolt be, hogy ezután az alezredes bejelentette azonnali hatályú távozását a haderőnemtől, hozzáfűzve, hogy ezzel feladja minden járandóságát. Ennek kapcsán kiemelte: ha valaki kizárólag a stabilitást és a pénzt tartja szem előtt, az „a rendszer rabszolgájává válhat” - írja a Mandiner.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató