2021. november 30. - Andor, András
EUR : 368.63
USD : 326.63
Időjárás ikon

Dobrev: az új parlament alkotmányellenesnek fogja nyilvánítani a Fidesz alaptörvényét

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje kijelentette, hogy ha csak az egyszerű többséget szerzik meg, akkor is le fogják bontani az Orbán-rendszert. Szerinte a Fudan Egyetem ügyére a legjobb megoldás a kormányváltás lesz.

Aki arra számít, hogy a tavaszi választások után béke lesz, és Orbán Viktor hátradől, az téved, el fog bukni. Aki nem számol le az Orbán-rendszerrel az áprilisi választások után, azzal az Orbán-rendszer fog leszámolni – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Dobrev Klára. 

Kijelentette, a választók számára egyértelművé kell tenni, hogy ha az ellenzéki összefogásra szavaznak, akkor azzal elfogadják azt is, hogy a következő parlament akár egyszerű többséggel is alkotmányellenesnek fogja kimondani a Fidesz által kétharmaddal elfogadott alaptörvényt.

Arról beszélt: az új kormány még csak költségvetést sem tud módosítani az alaptörvény alapján, hiszen a költségvetési tanács azt mondhatja, hogy nem, ezért ki kell mondani, hogy az alaptörvény alkotmányellenes. „Aki ránk szavaz, úgy szavazzon ránk, hogyha az egyszerű többséget szerezzük meg, akkor is le fogjuk bontani az Orbán-rendszert” – mondta.

„Az Alkotmánybíróság, mint olyan, elveszítette alkotmánybíróság jellegét, ezért a parlament visszaveszi a jogköröket, innentől kezdve, minden olyan kétharmados jogszabály, ami kifejezetten azért hoztak létre, hogy a következő kormány ne kormányozhasson, azt alkotmányellenesnek tekintjük” – fogalmazott Dobrev. Hozzátette: a fideszes alaptörvény is tartalmazza azt a kitételt, hogy abban az esetben, ha valaki a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló tevékenységet végez, azzal mindenkinek kötelessége szembeszállni.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy ha egyszerű többséggel az alaptörvényt alkotmányellenesnek tekintik, káosz lesz, a Fidesz pedig utcára hívja az embereket, azt válaszolta: „sok mindenre felkészülünk, sokféle forgatókönyvet dolgozunk ki. Az, hogy lesz pár felbujtatott őrült, ezeket a 2002-es és 2006-os választások után is, mindig, mikor a Fidesz elveszíti a választásokat, bepróbálkozik”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató