2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

New Yorkban engedély nélkül állítottak szobrot egy transzvesztita LMBTQ-aktivistának

Transznemű aktivisták engedély nélkül állítottak fel egy szobrot New York City egyik közparkjában - írja a The Daily Wire.

Az illegálisan emelt mellszobor a hetvenes évek közismert fekete transzvesztitájának és LMBTQ-aktivistájának, Marsha P. Johnsonnak állít emléket. Johnson elsősorban arról volt híres, hogy 1972-ben ő alapította meg Sylvia Riverával együtt a Street Transvestite Action Revolutionariest, azaz az utcai transzvesztita aktivisták mozgalmát.

New York városának a vezetése azonban nem adott engedélyt a transzvesztitát ábrázoló alkotás elhelyezésére.

A transznemű aktivisták azért állították fel illegálisan az emlékművet, mert New York City demokrata polgármestere, Bill de Blasio több alkalommal befogadóan nyilatkozott a transzneműekkel kapcsolatban. Az aktivisták szerint de Blasio kijelentéseit, mely szerinta város úgy fogadja, ünnepli és védi meg a transzneműeket, ahogy vannak",nem követték tettek, például a transzvesztita szobrának az engedélyezése.

A transznemű aktivisták ezért úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik az irányítást. Ezért a Marsha P. Johnsont ábrázoló mellszobrot egyszerűen felállították az amerikai LMBTQ-mozgalmak bölcsőjének számító Stonewall Inn melegbár mellett lévő Christopher Parkban. A közpark már otthont ad egy Gay Liberation (Meleg-felszabadítás) elnevezésű szoborcsoportnak. Eli Erlick aktivista szerint azonban Marsha P. Johnson új mellszobra mégis mérföldkő, mert ez az első olyan emlékmű New York Cityben, amely képviseli a színes bőrű traszneműeket is.

A Black Lives Matter mozgalom kirobbanása óta az USA-ban 183 történelmi személy szobrát döntötték le vagy tették tönkre a fekete jogvédő szervezetek támogatói, többek között Kolumbusz Kristóf emlékművét is, amelyet egy „F..k Columbus" felirattal is elláttak az emberi jogok harcosai. 

Marsha P. Johnson mellszobra Jesse Pallotta transznemű szobrász alkotása.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató