2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ez már nem migráció, ez invázió – közölte Salvini

Az illegális bevándorlók gyalog és kisbuszokban megbújva próbálnak nyugatra jutni illegálisan, papírok nélkül. De sokan jönnek a Földközi-tengeren is. A lampedusai tábort 250 főre tervezték, de jelenleg már ötször annyian vannak a központban. A török külügyminiszter nyilatkozatában elmondta: szó sem lehet arról, hogy Törökország további migrációs terhet bírjon el – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Szünet nélkül újabb és újabb migránscsónakok indulnak Észak-Afrikából Olaszország felé.
 
A hétvégén több mint ezer illegális bevándorló szállt partra Lampedusa szigetén. A migránsok felét – 539 főt – egyetlen csónakból mentették ki az olasz hatóságok. Érkezésük körülményét egy szicíliai ügyész vizsgálja, aki szerint egy ekkora csoport mozgatása szervezett bevándorlásra utal.
 
Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke ugyan üdvözölte, hogy az ügyészség végre észrevette, hogy a migrációt bűnszervezetek mozgatják, ugyanakkor úgy látja:

szerinte ez nem migráció, hanem invázió.


 
Év eleje óta több mint 38 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba.

A zsúfoltság miatt a hatóságok egészségügyi veszélytől tartanak. Az olasz kormány négy karanténhajót üzemeltet, ahol a koronavírusos migránsokat helyezik el. Matteo Salvini nyilvánosságra hozta, hogy egyenként a fenntartásuk naponta 50 ezer (18 millió forint) euróba kerül. A jobboldali politikus szerint a költségeket a mostani belügyminiszterrel, Luciana Lamorgesével és a baloldali Demokrata Párttal (PD) kellene megfizettetni.
 
Közben a szárazföldön újabb menekültáradat indulhat Európa felé. A tálibok hatalomátvétele miatt tömegek hagyják el Afganisztánt. Törökország azonnal lépett: 295 kilométer hosszú határfalat épít az Iránnal közös határára, és az elsők között jelentette be: nem fogad be afgán migránsokat.
 
A török külügyminiszter ezt vasárnap megerősítette, miután német kollégájával, Heiko Maasszal tárgyalt Antalyában. Mevlüt Cavusoglu arra emlékeztetett: Törökországban él a legtöbb migráns a világon, a legtöbben szíriaiak, mintegy 3,7 millióan, míg az afgán kolónia nagyjából 300 ezerre tehető.
 
„Szó sem lehet arról, hogy Törökország további migrációs terhet elbírjon. Ankara a migrációt illetően kellő mértékben eleget tett erkölcsi és humanitárius felelősségének” – fogalmazott a török külügyminiszter.
 
Forrás: hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató