2021. október 17. - Hedvig
EUR : 359.76
USD : 310
Időjárás ikon14°

Lengyelországban rendkívüli állapot közeleg a migrációs nyomás miatt

A lengyel kormány megkérte Andrzej Duda elnököt, hogy hirdessen rendkívüli állapotot a fehérorosz határhoz közeli térségekben a migrációs nyomás miatt – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden.

A Podlasie és Lublini vajdaság egyes területein bevezetendő, összesen 183 határ menti települést érintő rendkívüli állapot harminc napig tart majd - mondta el Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.    
Ezalatt korlátozzák az állampolgári jogokat, és nem engedélyezik egyebek között a tüntetéseket sem. A rendkívüli állapot idején a hatóságok szélesebb jogköröket kapnak az emberek mozgásának megfigyelésére és ellenőrzésére.  

 Lengyelország a múlt héten megkezdte egy három méter magas határkerítés építését a fehérorosz-lengyel határon Zubrzyca Wielka térségében. A 180 kilométer hosszúra tervezett akadály hivatott biztosítani Lengyelország Fehéroroszországgal közös határát. A lengyel belügyminiszter szerint augusztusban több mint háromezren kísérelték meg illegálisan átlépni a lengyel határt.    

Lengyelország és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU irányába, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre. Varsó emellett azzal is felbőszítette Minszket, hogy befogadta Kriszcina Cimanouszkaja futónőt, aki a tokiói olimpiai játékokról menekült Lengyelországba. A lengyel hatóságokat több jogvédő bírálta amiatt, hogy nem fogadják be a migránsokat, és nem biztosítanak megfelelő egészségügyi ellátást a határon rekedteknek. Varsó szerint a szóban forgó emberekért a fehérorosz hatóságok tartoznak felelősséggel.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató