2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Joe Biden az Iszlám Államnak: Még nem végeztünk veletek

Újabb beszédet tartott kedden a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök, amelyben ismét részletesen kitért az amerikai hadsereg kivonására Afganisztánból.

Húsz év után, augusztus 31-én, hétfő este az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt, ezzel hivatalosan is véget ért az Egyesült Államok leghosszabb háborúja.

A CNN beszámolója szerint Biden szenvedélyes beszédében szólt arról, hogy ő volt a negyedik elnök, aki szembesült azzal a kérdéssel, hogy véget kell-e vetni ennek a háborúnak, és ha igen, mikor. „Amikor az elnökválasztáson indultam, elköteleztem magam az amerikai népnek, hogy véget vetek ennek a háborúnak. Tiszteletben tartottam ezt az ígéretemet” – mondta.

Az elnök szerint az Amerikai Egyesült Államok „a történelem egyik legnagyobb, légihídon történő evakuációját hajtotta végre”, több mint 120 ezer embert mentettek ki és helyeztek biztonságba. „Ez a szám több mint kétszerese annak, amelyet a legtöbb szakértő lehetségesnek gondolt” – tette hozzá az elnök.

A művelet során több mint 5500 amerikait és „ezer afgán fordítót, valamint tolmácsot” evakuáltak Afganisztánból. Biden elismerte ugyanakkor, hogy 100-200 amerikai az országban maradt, de közülük „sokan kettős állampolgárok”. Amennyiben ők később úgy döntenek, hogy elhagynák az országot, abban segítik majd őket.

Biden ezúttal is hangsúlyozta, hogy az evakuációk során kialakult káosz elkerülhetetlen volt, a döntéséért pedig „felelősséget vállal”. Nem ért egyet azokkal, akik bírálják az amerikai erők Afganisztánból való kivonulását, és azokkal sem, akik szerint az evakuálást korábban kellett volna megkezdeni.

Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is folytatja a terrorizmus elleni küzdelmet, de Amerika „ott üldözi a terrorizmust, ahol ma van, nem pedig ahol húsz évvel ezelőtt volt”. A kabuli reptéren robbantó és ezzel több mint 170 ember halálát okozó, az ISIS helyi ágának, az ISIS-K-nak pedig azt üzente:

„még nem végeztünk veletek”,

és „kemény, könyörtelen, célzott, precíz stratégiát” ígért a múlt csütörtöki támadásra, amelyben 13 amerikai katonatiszt halt meg.

„Hadd mondjam el világosan azoknak, akik kárt akarnak okozni Amerikának, akik terrorral fenyegetnek minket vagy a szövetségeseinket, hogy az Egyesült Államok soha nem pihen, nem bocsát meg és nem felejt. Levadászunk benneteket, és meg fogtok fizetni!” – mondta.

Afganisztánban az elmúlt húsz évben 800 ezer amerikai szolgált. 20 744 amerikai katona sebesült meg, és az amerikai haderő 2461 tagja halt, írja az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató