2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Republikon: csökkent a bizonytalanok száma, erősödik az ellenzéki összefogás

A kutatás szerint a Fidesz támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is.

Augusztusban a teljes népesség körében hónapok óta először egy százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, 35-ről 34 százalékra – állapította meg a Republikon Intézet legfrissebb havi pártpreferencia-kutatása, amelyet elsőként a Telex közölt. A felmérés szerint a Demokratikus Koalíció (DK) és a Jobbik 1-1 százalékot erősödtek a teljes népességben, a DK 13 százalékon, a Jobbik pedig 12 százalékon áll.

A Momentum továbbra is 6 százalékon van, az MSZP támogatottsága pedig 6 százalékról 5 százalékra esett. A Párbeszéd, az MKKP és a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll, az LMP pedig 1-ről 2 százalékra erősödött.

A bizonytalanok aránya tovább csökkent augusztusban, 26-ról 24 százalékra.

A pártválasztók körében esett a Fidesz támogatottsága, 48-ról 45 százalékra. A DK és Jobbik ebben a mérésben is 1-1 százalékot erősödött, így a DK jelenleg 17, a Jobbik 15 százalékos támogatottsággal bír. A Momentum változatlanul 8 százalékon áll, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett. A Párbeszéd továbbra is 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll. A pártválasztók körében az LMP 1 százalékról 3 százalékra erősödött, az MKKP támogatottsága pedig 2-ről 1 százalékra csökkent.

A Republikon Intézet elemzése szerint az előválasztásoknak köszönhető, hogy mind az ellenzéki, mind a kormányoldalon kampányhangulat uralkodik. Az ellenzéki pártokra most több figyelem jut, ez valamelyest megmutatkozik a népszerűségi adatokban is. A bizonytalanok számának csökkenése szintén a kampányüzemmódnak tudható be.

Az augusztus azért lehet figyelemre méltó, mert a Fidesz támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy több hónapos kiélezett verseny után augusztusban kissé megerősödött az ellenzéki összefogás: a teljes népesség körében 39 százalékon állnak a Fidesz 34 százalékával szemben, a pártválasztók körében pedig 52 százalékon a Fidesz 45 százalékával szemben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató