2024. május 29. - Magdolna
EUR : 384.57
USD : 353.79
Időjárás ikon24°14°

Lettország is kerítést épít a migránsok feltartóztatására

A lett belügyminiszter bejelentette: Lettország 37 kilométer hosszú szögesdrótkerítés építésébe kezd a lett-fehérorosz határon a következő napokban.

Marija Golubeva kifejtette: a kerítést a határ legkritikusabb szakaszain helyezik el, és várhatóan néhány millió euróba fog kerülni. Litvánia és Lengyelország után

Lettország is szembesült a Fehéroroszország területéről érkező illegális migráció problémájával.

A lett kormány augusztus 11. és november 10. között rendkívüli állapotot rendelt el a határon, hogy a határőrök felhatalmazást kapjanak a migránsok visszatoloncolására Fehéroroszországba.

Az illegális migráció elleni küzdelem jegyében Lettország néhány évvel ezelőtt bejelentette, hogy korszerűsíti a Fehéroroszországgal közös 173 kilométeres határát, amelynek keretében 135 kilométeren kerítést épít. A projekt becsült költsége 27,6 millió euró volt, és a munkálatoknak 2021-ben kellett volna befejeződniük, de az állami számvevőszék által feltárt szabálytalanságok miatt a kivitelezési folyamat megakadt.Augusztusban a rigai kormány 1,7 millió eurós támogatást hagyott jóvá a szögesdrótkerítés telepítésére. Az infrastruktúra kiépítéséhez összesen mintegy 30 millió euróra van szükség.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató