2021. október 17. - Hedvig
EUR : 359.76
USD : 310
Időjárás ikon14°

Nekiestek Kurznak a németek, mert nem akar afgánokat befogadni

„Az osztrák kancellár kemény, mint a szög: Ausztria nem fogad be egyetlen afgánt sem!”

– ez a szalagcím áll Németország leolvasottabb napilapja, a Bild honlapjának címoldalán. A cinikus német kritikát azzal érdemelte ki Sebastian Kurz, hogy kijelentette: mindent megtesz, hogy megakadályozza a 2015-ös migránsinvázió megismétlődését országában.

A Bild szinte hisztérikusan közli címlapján, hogy Kurz egyetlen afgán menekültet sem akar beengedni az országába. A vele készített interjúban Kurz úgy replikázott, hogy Ausztriának még „számos lehetősége (…) van arra, hogy megakadályozza, hogy 2015-ös események megismétlődjenek”.


 
 Sebastian Kurz ismét bírálta, hogy 2015-ben szinte egész Európa a menekültek korlátlan befogadásának szükségességét hirdette, és rengeteg uniós pénzt költöttek a bevándorlók fogadására és letelepítésére.

Kurz szerint az uniós forrásokat gyakran arra használták fel, hogy

 embereket fuvaroztak keresztül Európán, hogy kiválaszthassák, melyik országban kívánják benyújtani a menedékkérelmüket. A tömegközlekedést arra használták, hogy Görögországból néhány nap alatt Németországba vagy Svédországba szállítsák az embereket

– idézi a Bild a kancellárt.

„Sok minden van, amit nem lehet 2015-höz hasonlítani, hála istennek!”

Kurz arról is beszélt, hogy mostanra sok minden megváltozott: az unió fejlesztette a határvédelmet, a görög kormány pedig nagy erőkkel küzd az illegális migráció ellen. „Sok minden van, amit nem lehet 2015-höz hasonlítani, hála istennek! És számos európai ország esetében az érkező jelzések is nagyon eltérők” – fogalmazott Kurz. A válságos afganisztáni helyzet miatt azonban „riadót kell fújni” – tette hozzá.

Kurz hangsúlyozta, hogy Ausztria kész Afganisztánban helyszíni segítséget nyújtani az embereknek, „de nem vagyunk hajlandók önként afgánokat befogadni”.

Ausztriában „már most is az egyik legnagyobb afgán közösség él, amelynek társadalmi integrációja hatalmas kihívást jelent. Ezért nem fogunk további embereket befogadni”

– jelentette ki Kurz.Bár a törvények emberjogi alapon tiltják, hogy a jelenlegi helyzetben az EU-ból kitoloncolt embereket szállítsanak vissza Afganisztánba, Kurz kifejtette: „sokan azok közül, akik menedékjogot kértek, nem is afgánok, például azok, akik Iránból érkeztek.” Ezeket a menekülteket „magától értetődően deportálni fogjuk” – tette hozzá.

„Mindig is amellett voltam, hogy az emberek ne választhassák meg, hol kérnek menedékjogot” – szögezte le Sebastian Kurz a Bildnek adott interjúban.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató