2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az EU szerint a táliboknak biztosítani kell a jogállamiságot, a nők jogait és a sajtószabadságot

Az Európai Unió bizonyos feltételek teljesülése esetén kész a kapcsolattartásra az Afganisztánt uralmuk alá hajtó, iszlamista tálibokkal – közölte pénteken az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Az afgán lakosság támogatása érdekében fel kell vennünk a kapcsolatot az új kormánnyal” – közölte Josep Borrell a szlovéniai Brdopri Kranjuban, az EU-tagállamok informális külügyminiszteri tanácskozásának második napján.

„Operatív kapcsolattartás”

A főképviselő egyfajta „operatív kapcsolattartásról” beszélt, ami önmagában nem jelentené a tálib kormány hivatalos elismerését, és kiemelte, hogy ennek mértéke az új vezetés magatartásától függene. Hangsúlyozta, hogy a táliboknak nem szabad ismét menedéket nyújtaniuk terrorszervezetek számára Afganisztánban, ahogy azt előző, 1996 és 2001 közötti uralmuk idején tették.

Emellett tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat, különösen a nők jogait, a jogállamiságot, a sajtószabadságot, illetve más csoportokat is be kell vonniuk az átmeneti kormányba.
Végül pedig lehetővé kell tenniük a külföldi állampolgárok, valamint azon helyiek távozását, akik erre jogosultak.

Borell: Fokozni fogjuk a humanitárius támogatást

Borrell kijelentette továbbá, hogy az új afgán kormánynak lehetővé kell tennie a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatását, tiszteletben tartva az európai uniós eljárásokat és feltételeket.    

Fokozni fogjuk a humanitárius támogatást, de erről a hozzáférés biztosításától függően fogunk dönteni”

– húzta alá. A radikálisok több mint két héttel a főváros, Kabul elfoglalását követően még nem jelentették be a dél-ázsiai ország új kormányát.

Az ENSZ szerint Afganisztán humanitárius katasztrófával néz szembe

A szervezet mérsékelt képet próbál magáról sugározni jelenleg, a vezetők azt hangoztatják, hogy nem fognak visszatérni a korábbi brutális hatalomgyakorlási módszereikhez, sokan azonban nem hisznek ezeknek az ígéreteknek.    

Az ENSZ szerint Afganisztán humanitárius katasztrófával néz szembe a konfliktus, a szárazság és a koronavírus-járvány miatti válság közepette.
Mintegy 18 millióan már most is humanitárius segítségnyújtásra szorulnak, ez nagyjából a lakosság fele. Heiko Maas német külügyminiszter arról számolt be, hogy a táliboktól függ a befagyasztott fejlesztési támogatások feloldása. „Számos mérsékelt nyilatkozatot hallottunk az utóbbi napokban, de nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogjuk megítélni őket” – szögezte le.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató