2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Két afgán fiú is meghalt gombamérgezés miatt Lengyelországban

Kabulból nemrég menekítették ki azt a családot, akik a karanténközpont melletti erdőben szedtek mérgező gombát, két kisfiú hunyt el a mérgezés miatt.

Egy Kabulból Lengyelországba menekített afgán családban két kisfiú is életét veszítette, miután gyilkos galócából készült gombalevest ettek, amit a család a karanténközpont melletti erdőben szedett – számolt be a hírről a Guardian.

A hatéves fiún sürgősségi májátültetést hajtottak végre, de nem tudták már megmenteni az orvosok. Öt éves öccse csütörtökön halt meg egy varsói kórházban. 17 éves nővérük is kórházba került, de ő már jól van: az orvosok szerint a nagyobb testtömeggel rendelkező felnőttek szervezetének a toxin nem olyan káros, mint gyerekek esetében.

A néggyerekes afgán család kötelező karanténban volt Lengyelországban, miután az afganisztáni Kabulból kimenekítették őket a britek kérésére, az édesapa ugyanis a brit hadseregnek dolgozott.

Azonnal nyomozást indítottak és az ügyészek kérdőre vonták a központ személyzetét is, mert elképzelhetőnek tartják, hogy gondatlanul jártak el és nem szándékosan, de életveszélyes helyzetnek tették ki a családot, és emiatt történt a tragédia. Ha bebizonyosodik a hanyagság, akár 3 év börtönt is kiszabhat a bíróság.

Azokat a sajtóban megjelent felvetéseket azonban elutasították a hatóságok, hogy nem lenne megfelelő és elég a központban biztosított élelem.

Egy Varsóhoz közeli másik központban négy afgán férfit szintén kórházba vittek, miután mérgesgombát ettek.

A cikk szerint Lengyelországban közel 1300 különböző gombafaj található meg, ezek közül úgy 200 mérgező. Népszerű ételnek számít, azonban nagyon kell ismerni ezeket, hogy meg tudják különböztetni az ehetőeket a mérgezőktől. A galóca – amiből levest főzött az afgán család – ráadásul nagyon hasonlít az ehető őzlábgombához.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató