2021. szeptember 18. - Diána
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°14°

Szijjártó: A nemzetközi erőfeszítések kudarcot vallottak Afganisztánban

Elég nagy baj, hogy Afganisztánban egy húszéves nemzetközi erőfeszítés egyértelmű kudarcot vallott, de azóta a nyugati világ hibát hibára halmoz – jelentette ki a külügyér.

A tárcavezető szerint azóta folyamatosan születnek a felelőtlen nyilatkozatok a nyugati szövetségesek részéről, amelyek korlátozás nélkül arra hívják fel az afgánokat, hogy jöjjenek Európába.    

„Ez egy rendkívül felelőtlen magatartás” – mondta. Hozzátette: arról beszélnek a nyugati politikusok, hogy nem szabad megismételni 2015 hibáit. Ehhez képest semmi mást nem tesznek – hangsúlyozta.    

Úgy vélte: 2015-ben is folyamatosan hangzottak el azok a nyilatkozatok, amelyek akkor a szíreket biztatták arra, hogy jöjjenek Európába, most pedig az afganisztániakat biztatják ugyan erre.

Ez rendkívül súlyos migrációs kockázattal jár

– mondta, hozzáfűzve: „mi magyarok kihoztuk azokat az afgánokat, akik nekünk segítettek korábban a nemzetközi műveletekben, rajtuk kívül azonban nem vagyunk hajlandóak befogadni egyetlen afgánt sem”.    

A miniszter hangsúlyozta hogy a migrációs hullámot nem inspirálni kell, hanem meg kell állítani. „Semmilyen elosztási mechanizmusban nem vagyunk hajlandóak részt venni, legyen felkérés az EU vagy a NATO részéről” – tette hozzá. Az EU-s külügyminiszterek nem hivatalos találkozójának első napján az afgán válság lesz a fő téma. A pénteki tárgyláson a Kínával, Indiával, és a Perzsa(Arab)-öböl menti országokkal való együttműködés kérdéseit vitatják meg a tárcavezetők.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató