2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Terrorista és bűnöző afgánokat is evakuáltak a németek

A biztonsági szolgálatok által már ismert húsz afgán érkezett Németországba Kabulból az evakuálást végzett repülőgépek fedélzetén - közölte pénteken Horst Seehofer német belügyminiszter a müncheni sajtóklub rendezvényén.



Seehofer hangsúlyozta, hogy jelenleg húsz, biztonsági szempontból meghatározó esetről tudnak. Olyan emberekről van szó, akiket nem világítottak át megfelelően Kabulban.

A német tárcavezető szerint vannak köztük erőszakos cselekmények elkövetéséért elítéltek, hamis okmányokkal utazók, és olyanok is, akiket már több éve kitoloncoltak Németországból. Hozzátette, hogy a bűnözőkön kívül többen ismertek a terrorelhárítási ügynökségek előtt is.

"Két körözött bűnözőt börtönbe szállítottak az ellenük érvényben lévő elfogatóparancsok alapján" - ismertette Steve Alter, a belügyi tárca szóvivője. Két másik afgánt pedig őrizetbe vettek - fűzte hozzá.

A német belügyminisztérium szerdán közzétett adatai szerint összesen 4587 ember - 3849 afgán és 403 német állampolgár - érkezett az evakuálást végző járatokkal Németországba.

"Egyesek teljesen meghamisították az irataikat" - hangsúlyozta Seehofer mondván, hogy a kabuli evakuáláshoz fogható vészhelyzeteket bűnözők rendre kihasználják.

"Egyrészt azt kérik tőlem, hogy nyissam meg a kapukat és hagyjam érkezni őket" - mondta a német tárcavezető. "Ugyanakkor, ha nemkívánatos személyek érkeznek, engem fognak hibáztatni" - tette hozzá. Kijelentette egyben, hogy belügyminiszterként az ő feladata pontosan megállapítani, kik érkeztek a légijáratokkal Németországba.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató