2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Elítélte a bíróság a DK-s Homonnay Gergelyt Novák Katalin lenácizása miatt

Gyurcsány Ferenc aktivistája a bíróságon azt taglalta: a magyar kormány megbélyegzi a szexuális kisebbségeket, a családügyekért felelős tárca nélküli minisztert pedig homofóbnak titulálta.

Ismert, Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli miniszter még tavaly indított pert Homonnay Gergely DK-s aktivista ellen, mert ocsmány módon támadta a politikust. Az aktivista rendszeresen oszt meg durvábbnál durvább hangvételű tartalmakat. 2020. december 16-án például az Alaptörvény módosítás fejtette ki a véleményét, a bejegyzés alatt pedig 

„náci féregnek” nevezte a minisztert.

Július 5-én tartották a becsületsértési per első tárgyalását, ott Homonnay online jelent meg. Az eljárás ma, szeptember 6-án folytatódott, és míg Novák Katalin és ügyvédje személyesen vett részt a tárgyaláson, addig a DK-s aktivista, illetve a jogi képviselője online csatlakozott be. Homonnay ugyan tegnap írt egy bocsánatkérő bejegyzést közösségi oldalára, de az ülésnapon nem tagadta, hogy csupán egy posztban, karikatúrában titulálta nácinak Novák Katalint.



Homonnay: nem vagyok közszereplő

A DK-s aktivista ügyvédi kérdésekre jelezte, megjegyzéseit, bejegyzéseit nem személyes indíttatásból teszi közzé, kormányzati tisztviselőként kritizálja a minisztert. Mint fogalmazott, nem tartja magát közszereplőnek sem, újságírói tevékenységet már egy éve nem folytat. A posztját saját oldalán tette közzé, a bejegyzés pedig bár nyilvános volt, később azonban levette azt. Novák Katalin ehhez csupán annyit tett hozzá, a bejegyzés Kövér Lászlóhoz házelnökhöz lett címezve, így a „náci féreg” kommentár személyes sérelemnek számít.

A bizonyítási eljárást követően a miniszter ügyvédje rámutatott: Homonnay nagy nyilvánosság előtt tette becsületsértő megjegyzését, amely nem csak a közösségi oldalon, a sajtóban is nagy visszhangot váltott ki. A becsületsértő bejegyzés egyértelműen Novák Katalinra vonatkozott, s mint kiderült: a DK-s aktivista személyes indíttatásból tette azt közzé. A jogi képviselő rámutatott,

a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a személyeket sértő becsületsértő megjegyzésekre,

és azt kell mérlegelni, hogy szélsőséges, túlfűtött véleménynyilvánításról van szó, vagy egy öncélú gyalázkodásról.

A hozzászólás emberi mivoltot sért, a közéleti párbeszédet pedig nem segíti, tette hozzá, kifejtve: Homonnay bocsánatkérése nem enyhítő körülmény, mert az nem volt őszinte, s pénzbüntetésre, illetve az illetékek megtérítésre kérte.



Gyurcsány Ferenc aktivistájának ügyvédje beszédében arról beszélt, idehaza egyre radikálisabb a közbeszéd, ennek egyik oka a kormányzat homofób döntéshozatalai, amelyre – épp az Alaptörvény-módosítás nyomán – Homonnay is reagált bejegyzésében. Jelezte, védence véleményt nyilvánított, bocsánatkérése pedig elégséges. A jogi képviselő arra is hivatkozott, hogy a miniszter befolyásos kormányzati szereplő, alakítja a kabinet ideológiáját; védence reakciója pedig erre reflektál, hogy ezt a világnézetet ne erőszakolják rá a társadalomra. Végül arra kérte a bíróságot, mentsék fel a vádak alól a védencét.

Homonnay védőbeszédében azt mondta, a magyar kormány megbélyegzi a szexuális kisebbségeket, fűti az ellentéteket, ezért nem unikális a reakciója.

A családokért felelős tárca nélküli minisztert pedig homofóbnak, majd ismételten nácinak titulálta,

bár később már párbeszédre kértre Novák Katalint.

Hommonay Gergelyt bűnösnek mondta ki a bíróság

A becsületsértési ügyben a DK-s aktivistát ma bűnösnek ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság és egy év próbaidőre, illetve a perköltségek megtérítésére kötelezte. A bíróság indoklásában jelezte, a „féreg” megjegyzés különösen dehumanizáló, azonban figyelembe vették Homonnay büntetlen előítéletét, ezért a próbaidő. A DK-s aktivista ugyan nem tartotta magát bűnösnek, de az ítéletet tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató