2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Donáth Anna: Orbán Viktor démonizálja az Európai Uniót

A momentumos hazaáruló Greta-t megszégyenítő módon picsog a Facebookon.

Ezt tudta kiizzadni magából:

„Az egyetlen hazai társadalmi és politikai konszenzus – az uniós tagság – felrúgására készül Orbán Viktor, miközben ellehetetleníti a következő, a klímaváltozás elleni küzdelemre vonatkozó közmegegyezés kialakítását.

Az elmúlt 30 évben a magyar politikai közösségek többször is megpróbálkoztak azzal, hogy megteremtsék az oldalakon átívelő konszenzus intézményét Magyarországon. Ezek a politikai kísérletek a közbeszédben úgy híresültek el mint »nemzeti minimum« programok. Hosszan lehetne elemezni, hogy vajon ezek a kísérletek eleve kudarcra voltak-e ítélve az oktatás és az egészségügy területén, és a magyar politikai közösségek között képtelenség-e a konszenzus. Sőt arról is lehetne beszélni, hogy Magyarországot a konszenzusok helyett nem a köztünk kialakuló konfliktusok határozzák-e meg végső soron.

Azonban felhozhatnánk ellenpéldaként uniós tagságunkat, ami bizony a magyar politika létező konszenzusa. Azonban az elmúlt hónapok, évek kormányzati lépései arra engednek következtetni, hogy ez egy álkonszenzus volt. Orbán Viktor elejtett félmondatai és cselekedetei alapján az EU-s tagság nem egy hazai politikai konszenzus, egyetértés eredménye, hanem a kormányzó párt pillanatnyi érdeke. Lehet persze, hogy ez a »pillanat« éveket, évtizedeket ölel fel, de ahogy látom, Orbán Viktor teljesen egyértelműen építi azt a lehetőséget, hogy ha nem hoz több pénzügyi hasznot neki és pártjának az EU, akkor ki fogja léptetni az országot. És ne áltassuk magunkat: egyáltalán nem mérvadó, hogy éppen melyik beszélő feje a Fidesznek mit állít az EU-s tagsággal kapcsolatban. Maga Orbán tanácsolta a közönségének, hogy ne arra figyeljenek, amit mond, hanem arra, amit csinál. És az utóbbi időben mást se csinál, mint belülről bomlasztja az uniós döntéshozatalt, illetve démonizálja az Európai Uniót.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató