2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Újra Donald Trumpot akarják elnökjelöltnek a republikánusok

Visszaesőben Joe Biden amerikai elnök népszerűsége, nála csak George W. Busht hibáztatják többen az afganisztáni fiaskóért. A republikánusok egyértelműen Donald Trumpot akarják.

Az afganisztáni amerikai részvétel, valamint Joe Biden amerikai elnök tevékenységének megítéléséről végzett felmérést a bostoni Emerson College.

A FELMÉRÉS SZERINT A REGISZTRÁLT VÁLASZTÓPOLGÁROK 47 SZÁZALÉKA ELÉGEDETLEN, 46 SZÁZALÉKA PEDIG ELÉGEDETT JOE BIDEN MUNKÁJÁVAL, HÉT SZÁZALÉK NEM TUDJA.


A demokrata vezető számára ez veszteséget jelent, hiszen februárban még 49 százalék jónak ítélte meg a teljesítményét, 39 százalék elutasította, és 12 százalék volt bizonytalan. A demokrata szavazók 60 százaléka a most 78 éves politikust látná szívesen a párt jelöltjeként a 2024-es elnökválasztáson, és 39 százalék valaki mást.

A republikánus szavazók 67 százaléka Donald Trump volt elnököt látná szívesen a párt jelöltjeként. A párt híveit egészen pontosan arról kérdezték meg, kire szavaznának egy hipotetikus előválasztáson, ahol Trumppal együtt hét jelöltből lehet választani.

Amikor Trump is a jelöltek közt volt, csak Ron DeSantis floridai kormányzó érte el a tíz százalékot. Ha Trumppal nem kell megküzdenie, DeSantis akár 32 százalékot is kaphatna, Mike Pence volt alelnök 24-et.

A kutatásban részt vevőket arról is kérdezték, hogyan szavaznának a 2024-es elnökválasztás hipotetikus párharcaiban. Biden és Trump összecsapásában előbbire 46, utóbbira 47 százalék voksolna.

Ha más republikánussal, például a már említett DeSantis kormányzóval szemben indulna Biden, akkor magasan nyerne. Amennyiben a republikánusok Mitt Romney volt elnökjelöltet és szenátort – aki egyedüli republikánusként szavazott Trump ellen az impeachmenteljárásban – indítanák, ő mindössze 23 százalékot kapna, Biden 42-t, és 29 százalék egyikükre sem szavazna.

A FELMÉRÉST VÉGZŐ SZAKEMBEREK SZERINT EZ AZT JELENTI, HOGY A REPUBLIKÁNUSOK VAGY TRUMPOT AKARJÁK JELÖLTNEK, VAGY OLYASVALAKIT, AKIT TÁMOGAT, KÜLÖNBEN A REPUBLIKÁNUSOK HARMADA ELFORDULHAT A PÁRTTÓL.

A felmérés részét képezte az afganisztáni háború megítélése is. A megkérdezettek 49 százaléka szerint George W. Bush volt elnök viseli a legnagyobb felelősséget a kudarcért, őt követi Joe Biden (24 százalék), Barack Obama (18 százalék) és Donald Trump (10 százalék).

A felmérést 1200 regisztrált választópolgár megkérdezésével végezték, augusztus 30-a és szeptember elseje között.

Az afganisztáni kivonulás láthatóan nemcsak az amerikai belpolitikai viszonyokat mozgatta meg, hanem többen is a Nyugat stratégiájának újragondolását sürgetik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató