2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Abdeslam: „mindent feladtam azért, hogy az Iszlám Állam katonája legyek"

Fokozott biztonsági intézkedések mellett szerdán megkezdődött a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat pere a párizsi különleges esküdtszéken. A kilenc hónapig tartó eljárás alatt összesen húsz vádlott áll majd bíróság elé, köztük a merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam is, írja az MTI.



Abdeslamot terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben elkövetett emberöléssel és emberölési kísérlettel vádolják. A Sky News tudósítása szerint a 31 éves férfi a szerdai tárgyalásra fekete pólóban érkezett a bíróságra, és egy megerősített üvegfal mögött ülve hallgatták ki. Arra a kérdésre, hogy mi a foglalkozása, Abdeslam azt válaszolta, hogy

„feladta a munkáját, hogy az Iszlám Állam katonája legyen”,

amikor pedig arra kérte a bíró, hogy mutatkozzon be, arról kezdett beszélni, hogy

„Allahon kívül nincs más isten, és Mohamed az ő szolgája”.

Abdeslamon kívül még 13-an ülnek a vádlottak padján, köztük feltételezett logisztikai szervezők, a terroristákat szállítók és közvetítők. Hárman szabadlábon védekezhetnek, de valamennyiükre életfogytiglani szabadságvesztés szabható ki a vádpontok alapján. További hat gyanúsított, a terrortámadás kitervelői, feltételezhetően már nincsenek életben, meghaltak az iszlamista harcokban Szíriában, illetve a nemzetközi koalíció erői célzott támadásokban megölték őket, de távollétükben őket is elítéli majd a párizsi esküdtszék.

A példátlan méretű per vádirata egymillió oldalt tesz ki, és csaknem 1800 felperese van, túlélők, az áldozatok hozzátartozói, sebesültek, szemtanúk, őket 330 ügyvéd képviseli, de a 140 tárgyalási napra 58 országból több száz újságíró is akkreditációt kapott. A maratoni tárgyalássorozatot a bíróság ugyan rögzíti az utókor számára, de ötven évre tokosítják, a tárgyalóteremben az újságírók kép- és hangfelvételt sem készíthetnek.

A bíróság szeptember 28-tól kezdve öt héten át hallgatja meg majd a túlélőket, akik közül eddig háromszázan jelezték, hogy szeretnének vallomást tenni. A BBC-nek Jérôme Barthélemy, az egyik túlélő szerdán azt mondta, szeretné hallani, hogy a többi áldozat hogyan boldogul a támadások óta, de nem várja, hogy a vádlott megszólaljon.

Minden idők legvéresebb franciaországi terrortámadásában a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik, háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített.

A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató