2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Határozatban áll ki a magyar kormány Lengyelország mellett

A magyar kormány szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság pénzbüntetést kért Varsóra az igazságszolgáltatási reform ügyében.

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy

„határozatban állunk ki Lengyelország mellett és ítéljük el a nemtelen brüsszeli támadásokat!”

– közölte az igazságügyi miniszter.

Varga Judit szerint keddi döntésével az Európai Bizottság „durva támadást intézett Lengyelország ellen, eddig példátlan módon beavatkozva egy szuverén tagállam igazságszolgáltatásába és jogalkotási folyamatába”.

„Az eljárás nemcsak felháborító, hanem teljes mértékben elfogadhatatlan is”

– írta.

Varga Judit úgy látja, Varsó „jóhiszeműen és a lojális együttműködés jegyében” jelezte az Európai Bizottságnak, hogy az Európai Bíróság nyári döntésének megfelelve hatályon kívül szándékozik helyezni a lengyel Legfelső Bíróság Fegyelmi Tanácsának működésével kapcsolatban kifogásolt rendelkezést, a bizottság azonban a „lengyel ígéretet semmibe véve és a lengyel kormány elkötelezettségét alaptalanul kétségbe vonva máris kényszerítő bírság kiszabását kezdeményezte”.

„Ezzel a botrányos és arrogáns lépéssel a Bizottság egy olyan határt lépett át, amelyet korábban elképzelhetetlennek hittünk” – fogalmazott Varga, hozzátéve: meg fogják vizsgálni a Varsó melletti magyar kiállás lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban.

Mint ismert, kedden pénzbüntetés kiszabását kérte az Európai Bizottság az Európai Bíróságtól, mert a lengyel kormány nem tett eleget egy bírósági ítéletnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató