2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Molotov-koktélokkal dobálják a francia rendőröket

Bizonyos érzékeny kerületekbe egyre gyakrabban támadnak a francia rendőrökre pirotechnikai eszközökkel, ezért megfelelő védőruhát szeretnének kapni, ám hiába ígérik már évek óta, nincs elég tűzálló ruha a bevetéseken részt vevő rendőrök számára. A téma igencsak aktuális, az egyik főváros közeli településen négy napja támadják a rendőröket, Molotov-koktéllal és tűzijátékkal lövik őket.

Égető problémára hívta fel a francia Unité SGP Police rendőrszakszervezet a Közbiztonsági Főigazgatóság vezetője, Jean-Marie Salanova figyelmét, miszerint a bevetésre kivezényelt rendőröknek nem áll rendelkezésére elég tűzálló ruha, pedig nagy szükség lenne rá, különösen egyes “érzékeny kerületekben”, írja a Le Parisien.


 
A Párizs környéki Île-de-France régió egyes érzékeny területein különösen nagy az égési sérülések veszélye a bevetésre küldött rendőrök esetében, mivel a bűnelkövetők bevett szokása, hogy pirotechnikai eszközökkel lőnek rájuk.
 
A szakszervezet ezért úgy véli, hogy a frontvonalban lévő rendőröknek elengedhetetlen felszerelés a tűzálló védőruha, ám ebből jelenleg csupán mintegy harminc darab áll rendelkezésre, holott a szakszervezet becslései szerint ennek legalább az ötszörösére, 150 darabra lenne szükség.
 
Az Alliance Police rendőrszakszervezet Essonne megyei képviselője, Claude Carillo elmondása alapján a kért védőfelszerelést immár 5 éve kérik, de még mindig nem kapták meg. 2016 októberében egész Franciaországot megdöbbentette az a támadás, amelyet mintegy húsz fiatal követett el a rendőrök ellen. Körülvettek két rendőrautót, betörték az ablakait, majd Molotov koktélokat dobtak be a járművekbe, az ajtókat pedig eltorlaszolták, hogy a bent lévő négy rendőrnek esélye se legyen kijutni az égő járművekből.
 
A nyomozás során 13 személyt, köztük három kiskorút vettek őrizetbe, a vádlottak közül ötöt felmentettek, a többi nyolc elkövető azonban tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést kapott gyilkossági kísérlet miatt. Az Unité SGP rendőrszakszervezet egyik vezetője, Linda Kebbab túl enyhének találta az ítéletet, szerinte ugyanis az, aki szándékosan rendőrök életére tör, sokkal súlyosabb büntetést érdemelne.
 
A rendőrök ellen elkövetett súlyos támadások nem csillapodnak, szomorú példa erre a főváros környéki Île-de-France régióban található Corbeille-Essonnes nevű településen több napja tartó támadássorozat. Egy városi rodeót követő letartóztatások után immár négy napja összetűzések vannak a rendőrök és a bűnelkövetők között, Molotov koktéllal, tűzijátékkal lövik és pétanque golyókkal dobálják a rendőröket.


 
A rendbontás szeptember 2-án éjjel kezdődött, amikor a város Tarterêts nevű kerületében egy húsz fős társaság szemeteseket gyújtott fel, majd Molotov-koktélokkal a kiérkező rendőrökre támadtak.
 
A történtekről beszámoló Actu.fr értesülései szerint a rendőrök elleni támadást az váltotta ki, hogy az egyenruhások véget vetettek egy városi motoros versenynek. A dühös fiatalok több száz szemetest gyújtottak fel és tönkretettek több térfigyelő kamerát is, majd a helyszínre érkező rendőrök ellen fordultak.


 
Sajtóértesülések szerint a rendbontók két rendőrautót is megrongáltak, a rendőrök eddig négy személyt vettek őrizetbe. A kedélyek lecsillapítása érdekében hétfőn találkozott az alpolgármester a rendőrökkel és a lakosokkal, ám az egyeztetés nem sok eredménnyel járt, ugyanis nem sokkal a találkozót követően megrongálták a rendőrök autóját, írja a Le Parisien.
 
Bár egyre sürgetőbb a helyzet, Jean-Marie Salanova elmondása alapján még várni kell a megfelelő felszerelésre, mivel a gyártás során logisztikai problémák merültek fel, így leghamarabb csak a jövő év elején kaphatják meg a rendőrök az égési sérülések ellen védelmet nyújtó védőruhákat. A Közbiztonsági Főigazgatóság vezetője hozzátette, elsőként a rohamrendőrök fogják megkapni a védőruhákat, mivel ők azok, akiket kivezényelnek a tüntetésekre, utánuk következnek majd a veszélyes környéken szolgálatot teljesítők.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató