2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor: Szétveri az EU egységét a Lengyelország elleni eljárás

Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Duda lengyel államfőt, amikor Karmelita kolostorban fogadta csütörtökön – közölte csütörtökön az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélés kiemelt témája volt Lengyelország és az Európai Bizottság konfliktusa. Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Sebastian Kaleta, a lengyel igazságügyi miniszterhelyettes agressziónak nevezte a lépést.

A magyar kormány álláspontja szerint az EB keddi döntésével példátlan módon élt vissza hatalmával, megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását. „Tette ezt akkor, amikor Lengyelország – Magyarország mellett – az EU külső határait védi az erősödő migrációval szemben”, mondta Orbán az egyeztetésen.

A magyar miniszterelnök felháborítónak és teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte az eljárást, ami szétveri az Európai Unió egységét. Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban – tette hozzá Orbán.

A magyar kormány szerdán döntött arról, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett, és ítéli el a „nemtelen brüsszeli támadásokat”, ahogyan Varga Judit igazságügyi miniszter fogalmazott az erről szóló Facebook-posztjában. „A nemzeti igazságszolgáltatás egyik tagállamban sem válhat a brüsszeli birodalomépítés áldozatává!” – írta Varga, aki botrányosnak és arrogánsnak nevezete az Európai Bizottság lépését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató