2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Dobrev Klára még idén le akarja fektetni az árnyékkormány alapjait

Hamarosan árnyékkormány jöhet létre Gyurcsány felesége szerint.

Dobrev Klára úgy fogalmazott: az év végéig szeretné letenni az árnyékkormány alapjait, Jakab Péter szerint az előválasztás után egy napot sem lehet késlekedni az egyeztetésekkel. Fekete-Győr András új minisztériumokat hozna létre, Karácsony Gergely pedig már gyűjti a lehetséges minisztereit. 

Karácsony Gergely egy háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy van egy kockás füzete, ahol már a leendő miniszterei nevei szerepelnek. Részleteket nem árult el.

Jakab Péter a Financial Timesnak pedig egy lehetséges árnyékkormány felállításáról beszélt – „Egy napot sem lehet késlekedni azzal, hogy elkezdjük valóban az egyeztetéseket az ellenzéki pártokkal az árnyékkormány felállításáról. Ne érjen bennünket meglepetésként, hogy ha majd jövőre megnyerjük a választást, mert a számok azt mutatják, hogy erre jó esélyünk van. Ennek megfelelően pontos menetrenddel, pontos személyi állománnyal, pontos kormánynévsorral kell majd megérkeznünk a választás napjához” – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt.

Dobrev Klára is szorgalmazza az árnyékkormány felállítását. A szemkilövető felesége szerint a hat pártnak kell egységes kormányt alakítania, de nem zárkózik el a szakértői kabinettől sem.

„Az ellenzéki pártok színes közösségéből egy erős, szolidáris koalíciót kell alkotni, éppen ezért ez év végéig szeretném, hogyha megalakulna az árnyékkormány alapja és megállapodnánk, a kormányprogram legfontosabb pontjaiban” – mondta.

Márki-Zay Péter szerint csak egy szakértői kormány tarthatja össze a majdani koalíciót. „Én is félek attól, hogy ha a pártok között szétosztják a minisztériumokat, és hűbérbirtokként fogják kezelni az egyes területeket, akkor az a kormány nem egy irányba fog haladni. Nemcsak hat irányba széthúzó lesz, hanem a teljesítmény is hiányozni fog” – fejtette ki aggályait a miniszterelnök-jelölt.

Fekete-Győr András az ellenzék győzelme esetén új minisztériumokat állítana fel. „Kell, hogy legyen egy saját környezetvédelmi minisztériumunk. Kell, hogy legyen egy felelősséggel és felhatalmazással bíró egészségügyi és oktatási miniszterünk” – vélekedett.

Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András sem adott egyértelmű választ arra, hogy hajlandóak volnának-e a kormányfői poszton kívül más tisztséget vállalni egy új kormányban. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató