2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor kormányhatározatban állt ki Lengyelország mellett Brüsszellel szemben

A Lengyelország elleni brüsszeli támadás kapcsán Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Duda lengyel államfőt, amikor fogadta őt Budapesten, a Karmelita kolostorban csütörtökön - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.



A magyar-lengyel kapcsolatok aktuális kérdésein túl a megbeszélés kiemelt témája az Európai Bizottság támadása volt; a testület ugyanis keddi döntésével eddig példátlan módon élt vissza hatalmával: megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását.

Tette ezt akkor, amikor Lengyelország - Magyarország mellett - az EU külső határait védi az erősödő migrációval szemben

- ismertette a sajtófőnök a tárgyaláson elhangzottakat.

Az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét - szögezte le Orbán Viktor, felidézve: a magyar kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett. Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Mindez egy Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározatban is megjelent csütörtökön a Magyar Közlönyben.

Az Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól, mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató