2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jákob testőre akár két évet is kaphat a fojtogatásért

Akár két év börtönt is kaphat a Jakab Péter fórumán fojtófogást alkalmazó férfi- nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Századvég jogi szakértője.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint a hasonló agresszív cselekmények a kényszerítés, illetve a testi sértés büntetőjogi kategóriájába tartozhatnak. Budai Gyula azt mondta: a testőrök fellépése csoportos garázdaságnak felel meg. A jogász végzettségű politikus hangsúlyozta: az fontos kérdés, hogy született-e szerződés a testőrök és bármilyen vállalat között, a jobbikos elnök személyi biztonságáról.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje korábban azt állította a lapnak: szimpatizánsok alkalmaztak fojtómozdulatot az egykori hajdú-bihari országgyűlési képviselő, Rubi Gergely ellen. Csütörtöki bejegyzésében viszont már rendezvénybiztosítóként hivatkozott a jobbikos elnök arra a négy férfira, akik szeptember 2-án, Jakab Péter hajdúhadházi utcafórumáról erőszakosan tessékelték ki a kutyát sétáltató egykori jobbikos politikust.

Az eset csoportos garázdaságnak felelne meg a felvétel alapján 

- nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Budai Gyula jogász.

Az egykori elszámoltatási kormánybiztos elmondta: az is kérdéses, hogy született-e szerződés a testőrök és bármilyen vállalat között a jobbikos elnök személyi biztonságáról. – Amennyiben van ilyen írásos megállapodás, tisztázni kell, hogy mire terjed az ki, ugyanakkor a testőrök nem léphetik át azt a hatáskört, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt sérthetetlenségét garantálják – tette hozzá.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint 

általánosságban az érintett fórumon megtörténtekhez hasonló agresszív cselekmények a kényszerítés, illetve a testi sértés büntetőjogi kategóriájába tartozhatnak. 

– Előbbi annak az esete, ha valaki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, és egy tüntető indokolatlan fojtogatása vagy leteperése ebbe a kategóriába eshet – mondta lapnak a Századvég jogi szakértője.

Hozzátette: ha más bűncselekmény nem valósul meg, a bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. – Utóbbinál amennyiben a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon belül gyógyul, az elkövető könnyű testi sértés vétsége miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető súlyos testi sértés bűntette miatt szintén három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – jelezte a szakértő.

Jakab Péter személyes biztonságát garantáló testőrök valószínűleg Lázár Tamás egykori önkormányzati képviselő, jelenlegi fővárosi Jobbik-elnök alá tartoznak. A volt képviselőt telefonon próbálták elérni, aki a kérdés megválaszolása helyett téves hívásra hivatkozott.

A bántalmazott egykori jobbikos politikusnak, Rubi Gergelynek a Magyar Nemzetnek elmondott beszámolójából az is kiderült: a fojtófogás alkalmazásakor bekékült az arca, annyira nem kapott levegőt, valamint szerinte 

a baloldali miniszterelnök-jelölt azért tagadhatta le utólag a sajtó kamerája előtt saját testőreit, mert azoknak semmilyen papírjuk, munkaszerződésük nincs. 

Míg Jakab Péter a Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy a bántalmazott egykori jobbikos politikust sokan arról ismerik, hogy szeret lőfegyverrel mászkálni, addig a sértett tagadta, hogy fegyvert viselt volna. – Egyértelmű, hogy Jakab Péterék hazudnak, kínjukban kapálóznak, nem tudnak mit kitalálni, ezért jöttek elő ezzel a fegyverviseléssel – mondta Rubi Gergely. A Magyar Nemzet megkereste a Jobbikot is. A párt többek között azt írta: „A rendbontókkal szemben így kell fellépni.”

A Jakab Péterékkel szövetséges pártok véleményére szintén kíváncsiak lettek volna, ám az esetről nem kívántak nyilatkozni.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató