2021. október 17. - Hedvig
EUR : 359.76
USD : 310
Időjárás ikon14°

Varga Mihály: „A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb”

Az uniós pénzügyminiszteri csúcson egyetértés volt abban, hogy a gazdaság újraindításához továbbra is támogató költségvetési politikára van szükség, ennek túlzottan korai visszavonása ugyanis akár egy új visszaesést is eredményezhetne.

Varga Mihály bejelentése szerint a szlovéniai Brdóban tartott csúcson megerősítették Magyarország álláspontját is, amely értelmében a gazdaságpolitikának elsősorban a beruházások fokozására, a munkahelyteremtésre és a válság következtében kiesett kapacitások minőségi, versenyképes pótlására kell összpontosítania.

Az uniós tárcavezetők többek között arról tárgyaltak, hogy a válság után a tagállamok hogyan tudnak visszatérni az általános EU szabályok által is megkövetelt kiegyensúlyozott, költségvetési politikához anélkül, hogy ez a növekedés kárára válna – írta meg az MTI Varga tájékoztatása alapján.

Varga Mihály kiemelte, hogy jelenleg a gazdaság újraindításának fázisában vagyunk, ezért továbbra is támogató költségvetési politikára van szükség. Mint fogalmazott, a kormány gazdaságvédelmi és -újraindítási intézkedései idén mintegy 8 százalékponttal járultak hozzá a gazdaság teljesítményéhez, azaz ennyivel mérséklik a járvány okozta válság hatásait.

A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb, az előző év azonos időszakához viszonyítva 17,9 százalékos második negyedéves GDP növekedés jelenleg a harmadik az uniós rangsorban – jelentette ki.

A miniszter szerint a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a támogatások túl korai visszavonása - mint ahogy történt a 2008-as válságot követően - visszavetheti az európai gazdaságok növekedését, sőt, akár egy új válságot is eredményezhet.

Varga Mihály elmondta, kollégáival megvitatták a nemzetközi adózás jövőjével kapcsolatos aktuális kérdéseket is. Magyarországnak következetes és határozott álláspontja van a globális minimumadót érintően, a kormány nemet mond az adóemelésre. A 15 százalékos minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség romlását jelentené Magyarországnak, ezért azt még nemzetközi nyomás hatására sem támogatja a magyar kormány – szögezte le a pénzügyminiszter.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató