2021. szeptember 16. - Edit
EUR : 349.49
USD : 295.53
Időjárás ikon28°19°

Visszakapja a Fidesz a szakbizottsági helyeit az EP-ben

Az Európai Parlament (EP) elnökéből és a politikai frakciók vezetőiből álló döntéshozó testület, az úgynevezett elnökök értekezlete úgy döntött, hogy mind a tizenkettő, jelenleg független fideszes EP-képviselőnek legalább egy szakbizottságban teljes jogú tagságot kell biztosítani. Ezzel az EP vezető testülete a Fidesz álláspontját erősítette meg – értesült a Magyar Nemzet.

A következő hetekben dőlhet el, hogy a kormánypárti képviselők pontosan melyik bizottságokat erősítik majd.A döntést időhúzás és a jogállamiság elveinek meglehetősen sajátos értelmezése előzte meg. 

Az Európai Parlament jogi szolgálata ugyanis értékelésében már hónapokkal ezelőtt egyértelművé tette, hogy a Fidesz politikusait az EP eljárási szabályzata alapján megilletik a bizottsági helyek. 
A világos jogi szakvélemény ellenére 

a balliberális többséggel működő EP ezidáig nem mutatott hajlandóságot a döntés végrehajtására. 

Ezt követte a vezető testületnek, az elnökök értekezletének friss határozata.

Az ügy pikantériája, hogy az Európai Parlament az az uniós intézmény, amelyik következetesen számon kéri a jogállamisági feltételek teljesülését Magyarországtól és Lengyelországtól. Ennek újabb példája, hogy a jogállamisági rendelet késleltetése miatt most az Európai Bizottságot is be akarja perelni. A képviselői egyenlőséget sértő állapot megszüntetése viszont már nem volt ilyen sürgős számukra.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató