2022. szeptember 29. - Mihály
EUR : 411.26
USD : 430.37
Időjárás ikon15°11°

Az ukránok mozgósítanak, harckészültségbe helyezték a hadsereget

Aggódik az ukrán vezetés az orosz–belorusz Zapad-2021 stratégiai hadgyakorlat miatt, ezért harckészültségbe helyezték a hadsereget – derült ki pénteken Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szavaiból Szavik Suszter, “A szólás szabadsága” című műsorában. A miniszter szerint Oroszország annektálni fogja Fehéroroszországot, s ha ez megtörténik, “Ukrajna újabb ezer kilométernyi veszélyforrást kap a nyakába szuverenitása és területi integritása szempontjából”.

A NATO haderejével való összecsapást szimulálják a Zapad-2021-es hadgyakorlaton orosz, belarusz, indiai, kazah, kirgiz, üzbég és örmény katonák részvételével, ahol a forgatókönyv szerint a “Nyugat” lerohanja Oroszországot, erre reagál a haderő. A hadgyakorlatról nemrég Putyin azt követően beszélt, hogy bejelentették Lukasenkával: megállapodtak 28 program pontban, amellyel szorosabbra fűzik a két ország kapcsolatát.

Egyes szakértők szerint a program következményeképp a két ország akár össze is olvadhat. Az ettől való félelem, valamint a hadgyakorlat ténye vetett fel aggodalmakat az ukrán oldalon.

Szerhij Najev altábornagy, az Egyesített Erők parancsnoka, a műsor másik vendége egyetértett a külügyminiszterrel, és hozzátette: Ukrajna hírszerző ügynökségei figyelemmel kísérik a helyzetet. Kiemelte, hogy az orosz–fehérorosz gyakorlat miatt harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget – írja a Kárpáthír.

Hasonló Zapad-hadgyakorlat négy éve volt utoljára, akkor sokan attól tartottak, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát. Akkor ez nem történt meg, az orosz fél részéről azonban ez idén már a második felvonulás az ukrán határ közelében: márciusban is több figyelem összpontosult Kelet-Európára, amikor is Moszkva erődemonstrációképpen katonák tízezreit és haditechnikák százait vezényelte az Ukrajnával szomszédos régiókba. Fegyveres konfliktus azonban akkor sem robbant ki a felek között.

 

(Kárpáthír - Pestisrácok.hu)

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató