2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Élő: Budapesten Ferenc pápa

Landolt Ferenc pápa gépe Budapesten, hamarosan találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, egyházi vezetőkkel majd misét tart.

Megérkezett Magyarországra Ferenc pápa, a 84 éves katolikus egyházfő repülőgépe leszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Hamarosan továbbindul a Szépművészeti Múzeumba, ott találkozik majd magyar közjogi méltóságokkal.

Nem túl gyakran jár a keresztény egyház feje Magyarországon, így a mai pápalátogatás nagy dolog, már csak azért is, mert Magyarországra utoljára a kilencvenes években utazott ide az akkori pápa, II. János Pál, a „lengyel jóbarát”. Ezután sorra készültek róla a szobrok, képeslapok, még egy teret is elneveztek róla, és Orbán Viktorra is nagy hatással volt.

A katolikus világtalálkozó legnagyobb eseménye a vasárnapi záró mise, amelyet Ferenc pápa fog vezetni. Erre több mint 75 ezer hívő regisztrált, de több csoport jelezte azt is, hogy regisztráció nélkül megy el a misére.

Több ezer rendőr dolgozik azon, hogy biztosítsák a pápa vasárnapi látogatását, mondta a Terrorelhárítási Központ főigazgatója pénteken. Hajdu János azt is elmondta, hogy sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek nincs fenyegetettségre utaló információja, így technikai akadálya nincs a vasárnapi látogatásnak.

Beszélt arról is, a katolikus egyházfő pápamobilon való közlekedése a néhány órás látogatás neuralgikus pontja, itt kerül Ferenc pápa legközelebb a hívekhez, akiket azonban ellenőrzött beléptetési rendszeren keresztül engednek be a területre.

 

 

Ferenc pápa magyarországi programjának legfontosabb pontjai:

08:45 Találkozó Magyarország köztársasági elnökével és miniszterelnökével a Szépművészeti Múzeumban;


09:15 Találkozó a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban. A Szentatya beszédet mond;


10:00 Találkozó a magyarországi egyházak ökumenikus tanácsának képviselőivel és Magyarország zsidó közösségeivel a Szépművészeti Múzeumban. A Szentatya beszédet mond;


11:30 Szentmise a Hősök terén. A Szentatya ünnepi homíliája és Úrangyala imádsága;


14:30 Búcsú ceremónia a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren;


14:40 Indulás repülővel Pozsonyba.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató