2024. június 15. - Jolán, Vid
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon26°13°

Emlékkeresztet állítottak a tatabányai Turul-emlékműnél

A Vérteserdő Zrt. az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére keresztet állított hétfőn a Tatabánya feletti Kő-hegyen található Turul-emlékműnél.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a kereszt felszentelése előtt elmondta, a Turul és az országzászlók közelébe felállított kereszt a magyarság ezeréves történetét jelképezi.

Soltész Miklós hozzátette, a kereszt ezen a helyen a teremtett és az épített környezet szépségét hirdeti és megmutatja az autópályán alatta elhaladóknak, hogy „mennyire fontos nekünk a kereszténység”.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy „a természetjárás a Teremtővel való találkozásra” is lehetőséget ad. Az agrártárca és a Miniszterelnökség ezért határozta el, hogy az állami erdőgazdaságokban összesen 21 kereszt felállításával emlékeznek meg az eucharisztikus kongresszus magyarországi eseményeiről – tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az ünnepségen látható a Magyar Erdészeti és Vadászati Műszaki Segédszemélyzet Országos Egyesületének zászlaja, melyet 1938. májusban szenteltek fel a Szent István-bazilikában, az akkori eucharisztikus kongresszus alkalmából.

„Nem sokkal a felszentelés után azonban ezt a zászlót rejtegetni, bújtatni kellett a kommunista hatalom végrehajtói elől. De mindig akadtak áldozatkész magyar erdészek, akik saját érdekeiket, egzisztenciájukat vagy akár testi épségüket kockáztatva megőrizték az utókornak” – mondta Zambó Péter.

Állami erdőgazdaságként a Vérteserdő Zrt. is számos történelmi, vallási emlékhelyet, kolostorromokat, képes fákat, erdei kereszteket gondoz és tart fenn. Mindezek a létesítmények nemcsak a fejlődő ökoturisztikai hálózat részei, hanem az egyre nagyobb szerepet kapó vallási turizmus helyszínei is – tette hozzá az államtitkár.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az alaptörvényből idézve elmondta: Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.

„Legyenek ezek a keresztek is tanúbizonyságai annak, hogy az alaptörvényben foglalt kötelezettségének így tesz eleget a magyar állam!” – jelentette ki Kozma Ákos.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató