2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az EP szerint Európa szerte el kell ismerni a melegházasságot

Az Uniónak fel kellene számolni az LMBTQI-embereket alapjogaik gyakorlásában gátló akadályokat – áll többek között abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Parlament fogadott el.

A képviselők 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot az Unióban élő LMBTQI-emberek jogaival összefüggésben –adta hírül az Eurológus. 

A dokumentum kiemeli, hogy „ezeknek az európaiaknak az Unió minden részén gyakorolni kell tudniuk jogaik teljes körét, ebbe a szabad mozgás jogát is beleértve. Ez azt jelenti, hogy az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni”.

Az állásfoglalás hivatkozik az Európai Bíróság 2018-as ítéletére is, mely szerint a „szabad mozgáshoz való jogról szóló irányelvben a házas- és élettársakról szóló szabályok az azonos nemű párokra is vonatkoznak”.

Az állásfoglalás szerint például Romániában ellentétes gyakorlat van érvényben, ezért az Európai Bizottságnak jogi eszközökkel kellene fellépni az ország ellen. 

Az EP arra bíztatja a tagállamokat, hogy „ismerjék el a gyermek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket”. A képviselők szerint „családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak. A családokat az egész Unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná” – számol be az eurológus.

A képviselők megjegyezték, hogy Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTQI-közösséget.

Az Európai Parlament emiatt további uniós intézkedéseket (kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetési lépéseket) kér a két ország kormánya ellen. A magyar képviselők közül az ellenzékiek (MSZP, DK, Momentum) támogatták, a Fidesz és a KDNP politikusai ellenezték az állásfoglalást, míg a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott – áll a HVG cikkében.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató