2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Verhofstadtot rágalmazásért pereli Salvini, de az EP nem függesztette fel a mentelmi jogát

Orosz kenőpénzekre utalgatott Guy Verhofstadt a Twitteren, az olasz törvények szerint ez problémás.

Az Európai Parlament nagy többséggel Guy Verhofstadt belga liberális képviselő mentelmi jogának fenntartása mellett szavazott, miután Matteo Salvini olasz politikus rágalmazás miatt eljárást kezdeményezett ellene egy olaszországi bíróságon.

Az ügy 2020 februárjáig nyúlik vissza. Az olasz ügyészség ekkor vizsgálatot indított a Liga olasz párt vezetője, Matteo Salvini ellen amiatt, hogy 2019-ben belügyminiszterként öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkező, a tengerről kimentett bevándorlók partraszállását. Verhofstadt ekkor a Twitter-fiókján elégedettségét fejezte ki a vizsgálat indítása miatt, megjegyezve:

Reméli, hogy Salvini ellen az „orosz olajipari kenőpénzeket érintő súlyos korrupció miatt” is vádat emelnek.

Az olasz büntető törvénykönyv szerint a kenőpénzre vonatkozó észrevételek nyilvánossá tételével Verhofstadt rágalmazást követhetett el az olasz parlament képviselőjével szemben, ezért az ügyben eljáró trentói bíróság 2021 márciusában kérte az Európai Parlamentnél a belga politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Az Európai Parlament képviselői többek között arra hivatkozva döntöttek Verhofstadt mentelmi jogának fenntartása mellett, hogy a képviselő bejegyzése a mandátuma ellátása során kifejtett véleménynek minősül, és közvetlen kapcsolatban áll az EP-ben végzett feladataival. Az uniós parlamenti képviselők továbbá úgy vélik, hogy a vitatott kijelentést Verhofstadt „a politikai vita tágabb összefüggésében” fogalmazta meg, amelynek tárgya a plenáris üléseken is többször felmerül, és számos sajtóorgánumban is megjelenik. Emellett a belga politikus számos esetben hasonló véleményt fogalmazott meg az interneten, a vizsgált Twitter-nyilatkozat előtt és után is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató